Pojďme si ukázat, jak lze stravou podstatně ovlivňovat naší imunitu, abychom odolali nastydnutí nebo i případné chřipce či angíně.

Podzim a zima jsou období, kdy jsou lidé více náchylní k nemocem. Venku se často střídají teploty, vlhkosti vzduchu, je větší šance ofouknout. Pojďme si ukázat, jak lze stravou podstatně ovlivňovat naší imunitu, abychom odolali nastydnutí nebo i případné chřipce či angíně. Strava ovlivňuje naši imunitu z podstatné části. Dneska se hlavně zaměříme na snídaně z pohledu tradiční čínské medicíny (TCM)

 

Nejméně vhodné snídaně v období zimy

Pokud se podíváme na snídani průměrného Čecha, pak zjistíme, že to je nejčastěji bílé pečivo, kravský mléčný výrobek (v podobě másla nebo pomazánkového sýra), k tomu několik plátků šunky, ovocný džus (nejčastěji citrusy) a káva. Lidé, kteří se více zajímají o zdravější životní styl, tak se jistě dočetli z médií, že by si měli dávat cereální müsli. Müsli (ve většině případů plné přidaného cukru) nejčastěji konzumují s jogurtem nebo kravským mlékem s vidinou toho, že dělají něco pozitivního pro své zdraví.

 

Bílé pečivo, mléčné výroby, cukr = typická snídaně v ČR. Jak to podpoří imunitu?

Musíme si říci, že bílé pečivo (dle statistik vyplývá, že to jí v ČR více jak 90 % lidí) je pro náš trávicí trakt nevhodné, protože neobsahuje vlákninu. Vláknina pomáhá „čistit“ a udržovat zdravý trávicí trakt a tím velmi podstatně podporuje imunitu těla. Bílé pečivo se také v těle rychle přeměňuje na tuk, protože má vyšší glykemický index a je to jedna z příčin, proč Češi tak rychle tloustnou. A co léčné výrobky? Je dobré se podívat na to, že každá potravina, kterou sníme, v našem těle vyvolává určitou reakci. Ochlazuje nás, je neutrální nebo nás zahřívá. Jedná se o tzv. termický účinek potravin dle tradiční čínské medicíny. V období podzimu a zimy bychom měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny. Hlavně jsou to mléčné výrobky, citrusy a sladkosti, které náš imunitní systém velmi ochlazují. Mléčné výrobky a cukr velmi zahleňují plíce a trávicí trakt, silně překyselují tělo a tím přispívají k rozvoji srdečně cévních onemocnění a tloustnutí.

 

Proč začít den s kašemi dle tradiční čínské medicíny

Naše tělo, trávení, proces přeměny jídla na energii a sílu imunitního systému si představme jako továrnu, která je závislá na ohni. Vždy, když chci založit velký oheň, musím začít od malého plamínku, musím tam dávat jen samé malé třísky, aby se oheň rychle rozhořel. Nemohu tam dávat velké kusy nebo špatně hořící polínka či materiál, protože by jinak oheň doutnal, velmi špatně by hořel nebo by se třeba vůbec nerozhořel. A stejné to je i s naším tělem a trávením. Nejdůležitější jídlo dne je snídaně. Měla by být plná nutričních hodnot (vitamíny, minerály, fytoživiny a enzymy), bohatá na komplexní sacharidy (pomalu se uvolňující), kvalitní bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Snídaně by také měla mít v období podzimu a zimy zahřívající účinek, podpořit trávení a tím i celý metabolismus. Z tohoto pohledu TCM velmi doporučuje začínat den, resp. snídani pomocí kvalitních kaší.

 

Tipy na zdravé snídaně s využitím kaší

Mezi nejzdravější kaše patří pohanková, ovesná a jáhlová. Mají nízký glykemický index, jsou pro tělo velmi dobře využitelné, energie vám dlouho vydrží, obsahují cenné minerály, vlákninu a ještě vaše tělo bude odolnější vůči nemocem. Ukážu vám několik „fíglů“, jak si je připravit. Instantní kaše jsou super, že je máte za minutku hotové. Kaši si můžeme smíchat jen s vodou nebo s teplými rostlinnými mléky (sójové, rýžové, z quinoi, kokosové), přidat skořici, nesolené ořechy (kešu, mandle, para ořechy, vlašské = v zimě jsou nejvhodnější), nesířené sušené ovoce (jablka, švestky, datle, fíky, meruňky, banány) a klidně i kvalitní 100 % kakao (bez přidaných cukrů). Dále si přidejte lžičku rozemletého lněného semínka. Kdo chce mít kaši i více sladkou, ale zdravě, pak přidejte lžičku agávového sirupu. Je možné kaši ještě „nutričně vyšperkovat“ pomocí kvalitního proteinového prášku (bez přidaných umělých sladidel jako aspartam, acesulfam a sucraloza) jako je hrachový nebo konopný.

 

Co říci závěrem?

Dovedu si představit, že mnozí z vás nejste na kaše zvyklí. Nevedli vás k tomu rodiče nebo jste si mysleli, že je to složitá příprava a je to jen pro děti. Snažil jsem se vám ukázat, že o kaších se dá mluvit jen v superlativech.

Věřím, že jste si udělali představu o tom, jak jsou kaše zdravé a dovedou být taky velmi chutné. Dobrou chuť.

 

Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu www.skaba.cz

Blog / Novinky

Nesem vám Nominy II.

Druhé vydání našeho občasníku Nominy je tady.

Nesem vám Nominy

Naše tisková prvotina, občasník Nominy najdete zde :)

Máme nový web!

Dali jsme hlavy dohromady a spustili jsme nové webové stránky!

Jednoporcovky Nomina

Tři nové kaše Nomina jsou nachystány tak, aby jednoduše posloužily k přípravě jednoho vydatného pokrmu.

Skrytý lepek v potravinách - na co si dát pozor

Všeobecně platí, že bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu.

Jak na zdravou snídani

Pojďme si ukázat, jak lze stravou podstatně ovlivňovat naší imunitu, abychom odolali nastydnutí nebo i případné chřipce či angíně.

Využijte výhod nového věrnostního programu.

Čeká na vás spousta nových dárkových předmětů :)

Inulin

Nové jednoporcové kaše neobsahují pouze obiloviny, ale také suroviny, o jejichž pozitivních účincích na lidské tělo jste možná nevěděli

Extruze - Jak se dělá kaše

Jak se vlastně cereálie zpracovávají, aby je bylo možné tak snadno „přetvořit“ na kaši.

Pšeničný deproteinovaný škrob x přirozeně bezlepkové suroviny

Možná, že někteří s bezlepkovou dietou teprve začínáte, někteří ji už nějakou dobu dodržujete a s deproteinovaným pšeničným škrobem se ve výrobcích se...

První příkrmy aneb začínáme s kaší

To nejlepší, nejkomplexnější a nejšetrnější, čím můžeme naplnit bříška našich nejmenších, je bez diskuze mateřské mléko...

Je tady Nomík

Do naší rodinky cereálních kaší přibyl další člen.

Druhé vydání našeho občasníku Nominy najdete zde :)

Druhé vydání našeho občasníku Nominy najdete zde :)

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR