NOMINAL

dezerty / cukroví

Věnečky, větrníky, pusinky z odpalovaného těsta

Věnečky, větrníky, pusinky z odpalovaného těsta

Suroviny

4 vejce
140 g bezlepkové mouky NOMIX
80 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku či oleje
260 ml vody
větší špetka soli

Postup

V hrnci zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk a sůl. Přidáme mouku a rychle mícháme. Hmota zhoustne a trochu zhrudkovatí. Postupně ale hrudky zmizí, hmota získá sklovitý charakter a začne se přichycovat ke dnu hrnce. Za stálého míchání těsto tzv. odpalujeme (vždy necháme trochu přichytit a zase zamícháme) asi 3 minuty. Poté těsto stáhneme z plotny a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Do vychladlého těsta vmícháme vejce. Po vychladnutí dáme odpalované těsto do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a na plech s pečícím papírem nastříkáme věnečky, větrníky, banánky nebo malé pusinky. Věnečky dáme péct do vyhřáté trouby na 210 °C. Po 7 minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dozlatova. Troubu při pečení zásadě neotvíráme! Z této dávky upečeme asi 12 větších věnečků.

Po vychladnutí věnečky rozkrojíme a naplníme. Horní polovinu ozdobíme ledovou nebo čokoládovou polevou. Místo polevy můžeme věnečky také posypat moučkovým cukrem.

cereální kaše

směsi na chleba

směsi na těsta

bezlepkové recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace