Suroviny

Na korpus (průměr 21 cm) potřebujeme:

150 g mouky Nomix (můžeme 30 g 
nahradit hladkou kukuřičnou moukou)
3 ks (150 g) vejce
130 g cukru krupice(vč. vanilkového)
100g oleje
10 g kakaa
10 g kypřícího prášku
80 g podmáslí
1 PL octa

Tvarohový krém:
1 balíček (250g)  tvarohu tučného a 
1 balíček měkkého
cca 80-100 g moučkového cukru
příp. trochu zakysané smetany
na příp. zahuštění kaše Nomina (rýžová)
citrónová kůra 

Postup

 

Gastronomickým světem teď letí původem americký dort zvaný "Red velvet", Rudý samet. Rozhodně se nedá říct, že by na něj existoval jeden jediný možný recept. My se však hledáním toho pravého nemusíme trápit, my máme bezlepkový.  Dort je nazýván červeným, protože v něm dochází k chemické reakci kyselých přísad  a kakaa, které by mělo zčervenat. K reakci sice dochází, ale rozhodně není tak přesvědčivá, aby dort byl zabarven jako na mnoha obrázcích z internetu:-) . Pro ty, kterým jemný náznak červené  nestačí, doporučím nějaké kvalitní červené potravinářské barvivo. Určitě vyzkoušejte, je výborný.


Vejce, cukr a olej třeme v robotu do pěny. Mouky, přesáté kakao a kypřící prášek smícháme. Pak je přidáváme do pěny  střídavě s podmáslím a vytvoříme hladké těsto. Nakonec přidáme ocet. Uvidíme, jak se kakao ve hmotě  během krátké doby zbarví více do rezava (ale "červená" to není:-) ). Komu by chyběla, přidá v této fázi např. gelové potravinářské barvivo. 


Vlijeme hmotu do připravené vysypané dortové formy (může být také vyložená pečícím papírem). Povrch dortu klepnutím o desku stolu srovnáme a vložíme do vyhřáté trouby na 150 °C. Po 20 min zvedneme teplotu asi o 15 °C. Po dalších 20 min. už můžeme povrch dortu trochu chránit pečícím papírem. Celkem pečeme asi 60 min.Po upečení korpus necháme vychladnout a teprve pak jej prokrojíme 1-2 krát. Povrch dortu můžeme také lehce seříznout. 

Krém si připravíme předem smícháním tvarohu s cukrem, citrónovou kůrou a případně zjemněný zakysanou smetanou. Pokud je tvaroh příliš řídký, lehce zahustíme kaší NOMINA. Množství cukru volte podle své chuti a přidávejte opatrně, ať je krém příjemně nakyslý a ne přeslazený. Korpus promažeme krémem a pokud chceme můžeme jej omazat celý. Dozdobíme podle své fantazie. Je dobré jej připravit den předem a uchovat v chladnu, aby proležel.

Náš tip:
Těsto můžeme upéct i v muffinových košíčkách jako tzv. cupcake. Do upečených muffinů pak můžeme vyvrtat dutinky a vyplnit je krémem pomocí zdobícího sáčku. Tím taky uděláme bílou krémovou  čepici nahoře.
Místo tvarohového lehkého krému, můžeme zvolit jiný podle své chuti.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR