V poslední době se stal i u nás populární dort s názvem "red velvet", tedy hezky česky "rudý samet". Díky své barvě se tak hodí jako součást romantického menu. 

Jak se dobrat k červené barvě korpusu? Původně prý bylo barvy dosaženo pouhou reakcí ingrediencí přírodního kakaa, sody, octa a podmáslí. Při přípravě receptu jsme provedli řadu pokusů a vždy jsme docílili jen barvy rezavé. Dnešní kakaa bývají alkalizovaná, proto jsme si tentokrát pořídili kakao 100% přírodní. Výsledek byl obdobný. Poté proběhla také řada testů s řepným pyré v syrové či vařené podobě. Barvivo v řepě nevydrží tepelný proces pečení. Těsto nádherně červené, hotové výrobky hnědé. Zodpovědně můžeme doporučit, pokud toužíte mít "red velvet" skutečně "red", je třeba použít potravinářské barvivo. 

Náš dort je samozřejmě připraven z celozrnné špaldové mouky a je doplněn červenou řepou, která podtrhuje jeho vláčnost. 

Těsto:

200 g celozrnné špaldové mouky Nominal

100 g pšeničné hladké mouky

180 g třtinového cukru (vč. vanilkového)

165 g stolního oleje

150 g podmáslí

12 g prášku do pečiva

5 g jedlé sody

12 g kakaa

250 g červené řepy

3 vejce

1 PL octa

velká špetka soli

citrónová kůra (cca 1/2 citrónu)

Krém:

250 g tvarohu tučného

250 g tvarohu jemného

cca 400 g čerstvého sýra žervé

80 g třtinového moučkového cukru + 1 balíček vanilkového cukr

110 g másla

cca 170 ml smetany ke šlehání

3 PL bílého jogurtu

citrónová kůra

Dohotovení:

srdíčka z tmavé čokolády

čerstvé maliny

drobky z dortového korpusu

Postup:

Červenou řepu uvaříme do měkka, oloupeme a mixujeme do hladkého pyré. Pro lepší rozmixování můžeme k řepe přidat podmáslí.

Celá vejce třeme s olejem a cukrem do hladké pěnové hmoty. Mezi tím promícháme mouky s práškem do pečiva, sodou, špetkou soli a kakaem (event. práškovým barvivem). 

Do utřené hmoty přidáváme směs mouk střídavě s řepným pyré a lžíci octa. Přistrouháme citrónovou kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Pokud používáme místo vanilkového cukru extrakt, přidáme jej do hmoty nyní. Pokud volíme variantu s barvivem, přimícháme je podle jeho konzistence. Práškový do mouky, tekutý nyní do těsta.

Troubu vyhřejeme na 150 °C. Pečící formu dobře vymažeme a vysypeme. Těsto nalijeme do formy. Pečeme asi 25 minut při 150 °C. Poté teplotu zvedneme va 170 °C a dopékáme. Dort je velký a vlhký. Pečeme kolem 50 minut a musíme vyzkoušet špejlí, zda je dobře propečen. Po vyjmutí z trouby  necháme korpus vychladnout.

Pro přípravu krému použijeme máslo pokojové teploty, aby se snadno rozetřelo s čerstvým sýrem žervé. Při nákupu surovin pozor na velkou nabídků "žervé", které se spíše podobají pomazánkovému máslu. I s takovými lze krém připravit, bude však zase trochu jiný (a lehce slaný). Dále postupně přidáváme cukr (vanilkový cukr či vanilkový extrakt), tvaroh, jogurt  a strouhanou citrónovou kůru. Jako poslední vmícháme ušlehanou smetanu. Krém necháme před zdobením v chladnu.

Vychladlý korpus podélně rozkrájíme na 3 pláty a dozdobíme podle svých představ připraveným krémem a čerstvými malinami.

Dort i všechny ostatní níže uvedené varianty necháme v chladnu nejlépe do druhého dne proležet.

Náš tip: Ze stejného těsta a stejného krému můžeme připravit i jiné varianty. 

Z třetinové dávky těsta připravíme cca 8 košíčků (cupcake). Samozřejmě přizpůsobíme i dávku krému.

Pokud máme menší kruhové formy, můžeme připravit minidortíčky (průměr 8-10 cm).

Těsto lze velmi elegantně upéct v malých bábovkových formičkách. V tom případě budeme potřebovat jen malé množství krému (dle počtu báboviček). Abychom mohli bábovky polévat, připravíme hustý, ale stále tekoucí krém (polevu) z žervé, moučkového cukru, vanilkového extraktu a konzistenci doladíme podmáslím.

Jednou z možností sevírování je "red velvet" dezert z drobků. Těsto upečeme v jakékoli formě. Dávku těsta zase přizpůsobíme požadovanému množství porcí a připravíme odpovídající množství krému. Do hezkých klenic střídavě vrstvíme rozdrobený korpus a krém.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR