Suroviny
1čerstvé vejce (50 g) |
Postup
Příprava čerstvých těstovin je velmi jednoduchá a spolehlivá, jenom chvíli trvá, než se nám podaří těsto spojit. Zpočátku to vypadá, že 1 vajíčko nemůže na 100 g mouky stačit, ale neustáváme-li v hnětení , zjistíme, že se nám podaří vytvořit vláčné, dobře tvarovatelné těsto. Dávku si přizpůsobíme podle počtu strávníků. Těsto necháme odpočinout tak 30 min. a během té doby chráníme mikroténovou fólií před osycháním.
Můžeme tvarovat těstoviny. Rozválíme na co nejtenčí plát (1-2 mm) a krájíme nožem nebo rádlem požadované tvary. Například plát těsta rozřežeme na pruhy cca 8 mm široké (tagliatelle). Nebo menší tvary, třeba české „flíčky“.
Těstoviny můžeme ihned vařit ve vroucí mírně osolené vodě 10-12 min. Můžeme je také několik dní uchovat v chladničce v mikrotenovém obalu.
Náš tip: Z plátu těsta můžeme vykrojit i malé hvězdičky, kytičky či zvířátka, uvařit v mírně osolené vodě a podávat jako vložku do slavnostní polévky nebo jako překvapení pro děti.