Suroviny
250 g špaldové celozrnné mouky Nominal 120 ml mléka 1 ČL cukru 4 g soli 20 g sádla 1 vaj. žloutek 8 g čerstvého droždí 130 g škvarků 2 PL řeckého jogurtu 1-2 PL celého máku |
Postup
Droždí smícháme s trochou vlažného mléka, cukrem a 2 PL mouky a vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mezitím dáme do mísy ostatní ingredience, kromě škvarků. Když dodáme i vzešlý kvásek, začneme těsto hníst a postupně přidáme všechno mléko i jogurt. Jako poslední přidáme škvarky a vše dobře prohněteme.
Těsto uložíme na teplé místo a chráníme před průvanem.Jestliže těsto během zrání několikrát přeložíme, budou výsledné placky křehčí. Jak to má vypadat? Těsto přendáme na vál, vytlačíme z něj vzniklý plyn, rozválíme jej do délky, přeložíme na třetiny a znovu rozválíme. Otočíme o 90° a uděláme totéž. Vložíme zpět do mísy necháme zrát. Celé můžeme ještě jednou zopakovat.
Vyzrálé těsto rozválíme na plát o tloušťce cca 1 cm a vykrojíme z něj malá kolečka dle vkusu 6 - 10 cm. Uložíme na plech a povrch můžeme přizdobit rýhami nožem. Necháme krátce kynout na teplém místě, poté potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ještě posypat celým mákem.
Pečeme asi 13 min. při 180°C. Nepřesušit.