Suroviny
150g směsi na chléb s pohankovou vlákninou 150g Směsi na chléb se lněnou vlákninou 100 ml(g) mléka 165 ml vody 10g čerstvého droždí (přiměřené množství instantního) 20g sádla 100-150g škvarků |
Postup
Na náš stůl se dostaly pravděpodobně z Maďarska, kde mají škvarkové placky tradici. Ale je to už dávno a od té doby si recept šel svou vlastní cestou a vznikla řada variant. Moje teta je chystávala na posvícení. Na povrchu je zdobila tupou stranou nože a sypala mákem. Co se nesnědlo mi vždy nabalila sebou na kolej, kde se po nich během pár minut zaprášilo. Tady je návod.
Ze směsí na chléb, mléka, vody, droždí a roztopeného sádla vymícháme těsto. Do něj přidáme drobné vepřové škvarky, zbavené sádla, a znovu dobře promícháme. Pokud máme škvarky větší, rozsekáme je na drobnější kousky. Pokud máme škvarky hodně promaštěné sádlem, už ho nepřidáváme do těsta. Těsto necháme zrát asi 20 min. Čas hodně záleží na podmínkách kynutí. V mírně vyhřáté troubě nám bude těsto kynout rychle, při pokojové teplotě to bude déle.
Pro zpracování si váleček, ruce i pracovní plochu lehce pomastíme. Těsto rozválíme na plát o tloušťce asi 1 cm a z něj vykrajujeme kolečka. Můžeme použít okraj skleničky, který taky pomastíme, aby nám na něm neulpívalo těsto. Kolečka přeložíme na plech a můžeme ozdobit vytlačením mřížky tupou stranou nože. Necháme nakynout a před vložením do trouby potřeme vodou s mlékem (můžeme i vejcem). Povrch koleček můžeme posypat mákem. Pečeme 15 - 20 min. při 200°C.