Suroviny
105 g celozrnné špaldové mouky Nominal 105 g pšeničné hladké mouky 70 g třtinového moučkového cukru 140 g rostlinného tuku na pečení 1 ČL lněného semínka 1 PL horké vody vanilkový extrakt či vanilkový cukr kůru z citrónu |
dohotovení: pikantní zavařenina |
Postup
Mouky promícháme, přidáme tuk, moučkový třtinový cukr (můžeme vyrobit na kávovém mlýnku z krystalového), vanilkový extrakt (nebo část cukru nahradíme vanilkovým), kůru z chemicky neošetřeného citrónu a 1 PL"kašičky" z lněného semínka. Tu si připravíme tak, že 1 ČL mletého lněného semínka zalijeme 1PL horké vody, promícháme a necháme vychladnout. Rozpustná vláknina lněného semínka nabobtná a vytvoří se "kašička". Všechny suroviny důkladně prohněteme a necháme odležet alespoň 30 min. (klidně i přes noc) v chladnu.
Z těsta vyvalujeme plát asi 3 mm silný, ze kterého vykrajujeme tvary a odkládáme na plech. Pečeme asi 12-13 min. při 170 °C.
Hotové sušenky můžeme slepovat pikantní zavařeninou (např. rybízovou). Pak je hezké, když v horní sušence ponecháme otvor. Nebo můžeme horní díl zdobit čokoládou, jinou polevou, oříšky apod. Slepovat lze i různými krémy.