Suroviny
105 g celozrnné hl. špaldové mouky 105 g pšeničné hl. mouky 180 g rostlinného tuku 70 g třtinového hnědého moučkového cukru 1 ČL rozemletého lněného semínka 1 PL horké vody kůra z citrónu zavařenina na slepení |
Postup
Rostlinný tuk třeme důkladně s třtinovým moučkovým cukrem.Ten si můžeme vyrobit rozemletím krystalového třtinového cukru na kávovém mlýnku. Poté přimícháme mouky, kůru z chemicky neošetřeného citrónu a "kašičku" z lněného semínka. Tu připravíme tak, že jemně rozemleté semínko smícháme s horkou vodou a necháme vychladnout. Dobře prohněteným těstem naplníme pevný zdobící sáček a ozdobnou špičkou stříkáme na plech s pečícím papírem malé banánky, rohlíčky, esíčka či kolečka. Pečeme cca 13 min. v troubě vyhřáté na 170 °C.
Po vychladnutí slepujeme pikantní zavařeninou (např. rybízovou) a namáčíme do polevy z hořké čokolády. Necháme zatuhnout nejlépe na cukrářské mřížce.