Suroviny

140 g špaldové celozrnné
mouky Nominal
90 g jemnějšího třtinového cukru
1 bal. vanilkového cukru
2 PL agavového sirupu
50 - 70 g lískových oříšků
120 g másla
5 g sody
1 PL vody
1 ČL skořice (cca 3g)
špetka soli
2 PL chia semínek

 

Postup

V robotu utřeme máslo s cukrem. Mouku promícháme se sodou, solí, oříšky, skořicí a semínky a postupně přidáváme za vzniku těsta. ještě dodáme agávový sirup a lžíci vlažné vody. Pro chuť můžeme přidat i kůru z bio citrónu.


Těsto nechámekrátce odležet a můžeme z něj tvarovat sušenky. Záleží na nás, jak velké sušenky chceme. Malé kuličky (průměr cca 2 cm) položíme na pečící papír, jemně roztlačíme dlaní a poté můžeme ještě přitlačit paličkou na maso (vaflový vzor). Výsledná placička by měla mít max. 0,5 cm. Při pokládání na plech počítejte s tím, že sušenky trochu zvětší svůj objem. 
Pečeme v troubě vyhřáté na 150-160 °C asi 15 minut do mírného zhnědnutí.


Pokud vychladlé sušenky uložíme do těsné dózy, zůstanou lahodně křupavé. Pokud zůstanou venku, zvlhnou, ale jsou také velmi dobré.


Náš tip: Pro hračičky a šikovné tlapky - sušenky můžete dělat do tvaru malých vajíček.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR