Suroviny

200 g bezlepkové mouky Nomix
1 ks vejce
80 g moučkového cukru
30 g tuku
60 g medu
1 PL perníkového koření (skořice,
badyán, hřebíček, anýz, trocha pepře?)
1/2 ČL sody

50 g mandlí

 

Na dohotovení:

semínka slunečnice, mandlové špalíčky

vaječný žloutek na potření

na polevu: 140 g moučkového cukru + 1 vajčný bílek

cca 150 g marcipánové hmoty

2 PL zavařeniny na slepování

Postup

Med i tuk rozehřejeme a důkladně promícháme s ostatními ingrediencemi. Jako poslední přidáme na hrubo posekané mandle. Těsto pak zabalíme např. do mikrotenu, aby neokoralo, a uložíme v chladnu (nejlépe aspoň do druhého dne).

Marcipánové tvary je dobré si také přichystat předem. Marcipán rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj stejným tvořítkem tvary. Ty necháme na rovné ploše "okorat".

Těsto rozválíme na dobře pomoučené ploše (je velmi vláčné) na tloušťku asi 0,4 cm a vykrajujeme zvolený tvar. Podsypávát si můžeme třeba hladkou kukuřičnou moukou. Vykrojené kousky zdobíme dle fantazie slunečnicovými semínky. Pečeme na plechu (buď s pečným papírem nebo vysypaném) při teplotě asi 160-170°C. Použijeme spodní a horní ohřev, nikoliv horkovzdušný režim, aby se perníčky zapékaly pomalu a postupně. Pečeme asi 12 min. (podle velikosti ). Ihned po upečení lehce potíráme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, aby perníčky získaly lesk. Takto jsou připravené ke zdobení cukrovou polevou. 

Pro přípravu polevy si 140 g moučkového cukru velmi pečlivě přesijeme přes jemné sítko. Je třeba odstranit všechny krystalky cukru. Cukr pak smícháme s bílkem (odpovídá vejci M, cca 30 g bílku) a třeme za vzniku bílé hmoty. Pokud je příliš hustá, je možné po kapkách ředit citrónovou šťávou. Cukrovou polevou napíšeme na vybrané perníčky čísla. Po zaschnutí slepujeme troškou zavařeniny s marcipánem. 

Tip: Pokud budeme psát cukrovou polevou pouze čísla, bude nám stačit poloviční dávka surovin.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR