Cereální kaše Nomina. Tak zní celý název každé kaše firmy Nominal. Slovíčko „cereální“ je pro někoho naprosto triviální, ovšem jiný se pod náporem různých cereálních cereálií ztrácí. Už mnohokrát jsme se při prodeji kaší setkali s reakcí na otázku, jakou kaši si zákazník přeje, tu cereální. Když jsme si pak vysvětlili, že cereální jsou úplně všechny, obě strany se zasmály. Tak tedy „cereální“ je synonymem pro slovo obilný. A obilovin může být celá řada.
Obiloviny patří botanicky do čeledi lipnicovitých. Jsou to tedy trávy. Jejich plody jsou zrníčka různých tvarů a velikostí. Od velkého zrna kukuřice až po drobné zrnko miličky habešské neboli tefu, které má velikost jako makové zrnko. Některé obiloviny lze zpracovat i v celozrnné podobě, kdy se ke konzumaci použijí i obalové vrstvy a klíček, u některých to nelze (např. proso). Obalové vrstvy těchto druhů se prostě nejí.
Chcete-li se seznámit s některou z obilovin, kterou můžete najít v Nominách, čtěte náš seriál.
Začneme ječmenem.
Do řady plodin, které se už od pradávna používaly pro lidskou výživu patří i ječmen. A když říkám od pradávna, mám na mysli pradávno opravdu dávné, protože ječmen patří mezi první obiloviny, které člověk ke své obživě pěstoval. Proto nás nepřekvapí nálezy ze starověkého Egypta, ani z jiných starověkých kultur napříč celým světem. Že byl stravou gladiátorů a vojáků, je dnes docela známý fakt. Ječná kaše byla běžnou součástí jídelníčku. Dodávala sílu. A nejen kaše. Odvary z ječmene sloužily jako náhradní výživa kojenců, k posilování těžce nemocných či rekonvalescentů. Je pravdou, že pšenice jej vytlačila více do pozice obiloviny krmné či jako suroviny pro výrobu piva a whisky (ječný slad). Ale v současnosti prožívá, podobně jako jiné plodiny „našich předků“, renesanci. Už jej nenajdeme jen jako krupky v jelítku či zeleninových dušených pokrmech, ale přibývá např. i pečiva s obsahem ječmene. Dodnes zůstává jednou z nejvíce konzumovaných obilovin na světě. Dokladem jeho významu pro starověké kultury je použití zrnka ječmene jako váhové jednotky či jako platidla.
Ječná vláknina, draslík,kyselina listová a obsah vit. B a zároveň nepřítomnost cholesterolu – to jsou faktory, které pomáhají podporovat zdraví našeho srdce. Ječnou vlákninu tvoří jak rozpustná tak nerozpustná složka. Zvláštností ječmene je to, že vláknina je obsažena v celém zrnu, nikoli pouze v obalových vrstvách. Samozřejmě příjem nerozpustné vlákniny ve stravě podporuje činnost trávicího traktu, pomáhá předcházet zácpě a snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také se podílí na snižování vstřebávání glukózy po jídle. Má tedy význam i v prevenci diabetu II. typu. Její součástí jsou polysacharidy označované jako beta-glukany. Dnes to už není pro mnohé cizí pojem a řada lidí konzumuje výtažky z hlívy ústřičné, která také obsahuje beta-glukany, pro posílení imunitního systému. Beta-glukany jsou v současnosti podrobovány nejrůznějším studiím, v nichž se zkoumá jejich vliv na lidské zdraví.
Žádná potravina není sice sama o sobě lékem, ale skladbou své stravy dokážeme pro své zdraví udělat hodně. Ječmen do vyváženého jídelníčku určitě patří (pokud tomu nebrání jiné zdravotní důvody). Můžete jíst třeba černého Kubu nebo snídat kaše s obsahem ječmene (cereální kaše Nomina ječná , vícezrnná a výletní).
Zdroj: Renesance ječmene www.socr.cz