Cereální kaše Nomina. Tak zní celý název každé kaše firmy Nominal. Slovíčko „cereální“ je pro někoho naprosto triviální, ovšem jiný se pod náporem různých cereálních cereálií ztrácí. Už mnohokrát jsme se při prodeji kaší setkali s reakcí na otázku, jakou kaši si zákazník přeje, tu cereální. Když jsme si pak vysvětlili, že cereální jsou úplně všechny, obě strany se zasmály. Tak tedy „cereální“ je synonymem pro slovo obilný.  A obilovin může být celá řada.

Špalda

Jako původem zemědělská firma se pěstování špaldy věnujeme již léta. A v podobě oblíbené špaldové kaše Nomina ji můžete již léta znát. Celozrnnou špaldu ovšem můžete najít i v Nomině ječné a jednoporcové Nomině výletní. Ve spolupráci s mlýnem nabízíme také celozrnnou špaldovou jemně mletou mouku NOMINAL.

Jaká je vlastně cesta špaldy na náš stůl

Pravlastí pšenice špalda je oblast tzv. „úrodného půlměsíce“, jak bývá nazývána jihozápadní Asie, kam jsou vědci umisťovány počátky zemědělství vůbec. To se ještě jednalo o její předchůdce.

V oblasti Evropy jsou doloženy nálezy špaldy už z mladší doby kamenné. Během staletí si našla oblibu v různých evropských zemích. Ale od počátku 20. století  ji postupně začala vytlačovat kvůli nižší výtěžnosti a nutnosti loupat pšenice setá, a to i v oblastech, kde byla do té doby dominantní, jako v drsnějších podmínkách alpských zemí Švýcarsko, Rakousko nebo jižní Německo. Po druhé světové válce její pěstování takřka skončilo. Na našem území se historicky špalda pěstovala pouze sporadicky a po roce 1918 u nás nebyla povolena žádná odrůda špaldy.

Od 90. let se pěstování pluchatých pšenic opět obnovuje, a to i u nás,  a pěstitelská plocha stále narůstá. Nejvíce právě pšenice špalda. Díky svým vlastnostem a zájmu spotřebitelů je dnes špalda alternativou i pro pěstování v ekologickém zemědělství, a proto se často setkáváme i se špaldovými výrobky BIO.

 

Čím se liší od pšenice seté?

Pšenice špalda patří mezi obiloviny pluchaté. Pokud si už ze školy nepamatujete , z čeho se takové zrnko skládá, připomenu, že jádro tvoří endosperm. Ten má uvnitř moučné jádro( hlavně zásobní škrob), kolem něj je aleuronová vrstva (v ní jsou přítomny bílkoviny). Na povrchu jsou obalové vrstvy. To, že je špalda pluchatá,  znamená, že zrno zůstává i po sklizni uzavřeno mezi pluchou a pluškou (obalové vrstvy zrna). Při sklizni se sbírají klásky a ty se musí vyloupat. Vyloupaných zrníček je tedy 50-60 % sklizených klásků (musíme počítat i ztráty poškozených zrn při loupání).

Obsah bílkovin se pohybuje ve špaldě zpravidla mezi 14-19 %, je tedy vyšší, než u pšenice seté. Co se týká aminokyselinového složení, je prakticky totožné s pšenicí setou. Množství lepkového podílu bývá podobné.

Tuk špaldy obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.

Špalda je podobně jako pšenice zdrojem vitamínů skupiny B a vit. E. Z minerálních látek jde o fosfor, draslík, železo, zinek, mangan, hořčík a další. Jejich množství je samozřejmě závislé i na podmínkách , v jakých se rostlina pěstuje.

Dietní vláknina obsažená v celozrnné špaldové mouce má krátká vlákna, je dobře přijímána organismem, podporuje peristaltiku a trávení.  

Odpradávna bývá také ceněna pro snadnou stravitelnost a stimulující vliv na imunitní systém.

Přestože jde chemicky o obdobu pšenice seté, obsahuje lepek a je naprosto nevhodná pro celiaky, bývá překvapivě někdy snášena jedinci s alergií na lepek.

 

 

Celozrnná špaldová mouka má příjemnou oříškovou příchuť a protože má i dobré pekařské vlastnosti, hodí se technologicky k výrobě různých typů pekařských výrobků.

 

Díky širokým možnostem technologického zpracování dnes můžeme narazit na různé výrobky: mouky, krupice, kroupy, bulgur, špaldoto, extrudované výrobky, müsli, těstoviny, chléb a pečivo či náhražku kávy.

 

Skladování neloupaných klásků se pozitivně odráží na vlastnostech výrobků, protože špaldové zrno pevně obalené pluchami je až do zpracování docela dobře chráněno před „útoky hmyzu“, houbovými chorobami (plísněmi) a jinými negativními vlivy.

 

 

Zdroj: Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství, editor doc., Ing. Petr Konvalina, PhD.,  kolektiv autorů            

Blog / Novinky

Nesem vám Nominy II.

Druhé vydání našeho občasníku Nominy je tady.

Nesem vám Nominy

Naše tisková prvotina, občasník Nominy najdete zde :)

Máme nový web!

Dali jsme hlavy dohromady a spustili jsme nové webové stránky!

Jednoporcovky Nomina

Tři nové kaše Nomina jsou nachystány tak, aby jednoduše posloužily k přípravě jednoho vydatného pokrmu.

Skrytý lepek v potravinách - na co si dát pozor

Všeobecně platí, že bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu.

Jak na zdravou snídani

Pojďme si ukázat, jak lze stravou podstatně ovlivňovat naší imunitu, abychom odolali nastydnutí nebo i případné chřipce či angíně.

Využijte výhod nového věrnostního programu.

Čeká na vás spousta nových dárkových předmětů :)

Inulin

Nové jednoporcové kaše neobsahují pouze obiloviny, ale také suroviny, o jejichž pozitivních účincích na lidské tělo jste možná nevěděli

Extruze - Jak se dělá kaše

Jak se vlastně cereálie zpracovávají, aby je bylo možné tak snadno „přetvořit“ na kaši.

Pšeničný deproteinovaný škrob x přirozeně bezlepkové suroviny

Možná, že někteří s bezlepkovou dietou teprve začínáte, někteří ji už nějakou dobu dodržujete a s deproteinovaným pšeničným škrobem se ve výrobcích se...

První příkrmy aneb začínáme s kaší

To nejlepší, nejkomplexnější a nejšetrnější, čím můžeme naplnit bříška našich nejmenších, je bez diskuze mateřské mléko...

Je tady Nomík

Do naší rodinky cereálních kaší přibyl další člen.

Druhé vydání našeho občasníku Nominy najdete zde :)

Druhé vydání našeho občasníku Nominy najdete zde :)

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR