Suroviny
Noky z 200 g směsi na bramborové těsto varianta 1: 200 g směsi, 300 ml vody varianta 2: 200 g směsi, 200 ml vody, 1 malé vejce |
1 plechovka loupaných rajčat |
100 g šunky(raději prosciutta) |
50 g mladého sýra Pecorino |
2-3 stroužky česneku |
1 PL sekané čerstvé bazalky |
½ ČL sušeného oregana |
Pepř, sůl |
Postup
Nejprve připravíme noky. Podle receptury zvolíme jednu ze dvou variant. Hmotu promícháme a necháme cca 10 minut odležet. Poté důkladně prohněteme. Z těsta tvarujeme nočky, které vložíme do vroucí vody. Vaří se krátce. Podle velikosti cca 2-3 minuty. Vytáhneme z vody a necháme odkapat.
Na lžíci olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek, pak přidáme šunku na kostičky a na chviličku i sušené oregano. Přidáme rajčata z konzervy a společně dusíme, aby se omáčka zredukovala. Asi po 10 minutách okořeníme solí a pepřem a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme sekané lístky bazalky. Omáčku smícháme s noky a ještě chvíli společně prohřejeme. Na tlíři bohatě sypeme strouhaným pecorinem.