Suroviny

400 g směsi na bramborové těsto
600 ml vody
mletý mák nebo sekané ořechy
nebo hrudkový tvaroh
máslo nebo sádlo
moučkový cukr

 

Postup

 

"Když jsem byl malý, bylo to moje nejoblíbenější jídlo." "Nejlepší dělala moje babička.“ Podobné hlášky můžeme slyšet, když se začne mezi známými mluvit o bramborových šiškách s mákem. Proč je nedopřát sobě nebo dětem i v bezlepkové formě, a to snadno a rychle. 

 

Těsto připravíme podle základního předpisu a vytvarujeme šišky. Ty vaříme ve vroucí mírně osolené vodě cca 10 min. Scedíme, necháme odkapat a odpařit.

 

K dohotovení se můžeme inspirovat dvěma pracovními postupy. Některé babičky uvařené šišky osmažily na rozehřátém sádle. Takto připravené šišky se pak rozloží na talíř a sypou tím, co máme rádi. Mletým mákem, sekanými ořechy nebo hrudkovým tvarohem a moučkovým cukrem.
Nebo můžeme šišky rozložit na talíř, přidat sypání a cukr a shora přelít přepuštěným máslem nebo sádlem. Neděste se kombinace sádla a sladkého jídla. Chuť máku, bramborového těsta a sádla k sobě patří a mnozí si to jinak ani neumí představit.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR