Nomina kancelářská je primárně určená k přípravě dopolední svačiny či oběda. Svým složením se snaží zasytit, dodat energii, ale zároveň přiměřenou dávku vlákniny. A to jak nerozpustné, tak rozpustné. Každá má v našem jídelníčku své místo. Obilninový základ kaše tvoří čirok, červená a bílá quinoa a rýže natural. Ty jsou doplněny lněnou moukou a rozpustnou vlákninou inulin z čekanky. Pro povzbuzení činnosti mozku a naší paměti je přidán lecitin ze semínek slunečnice. I tato kaše je určena pro přípravu s živočišným či rostlinným mlékem. Sama je vhodná i pro vegany a neobsahuje ani lepek, ani laktózu.

 

 

Použité suroviny:

Skladování:
Průměrné výživové hodnoty:
Balení:
Upozornění:
Rýže natural, čirok, červená quinoa, vločky z bílé quinoi, lněná mouka, rozpustná vláknina inulin, antioxidant: slunečnicový lecitin, sůl.
Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. 
Energie: 1521 kJ/361 kcal; tuky: 5 g; sacharidy: 60 g; vláknina: 14 g; bílkoviny: 12 g
60 g
Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce, soju ani přidaný cukr. 

 

Jak na přípravu?
Nominu kancelářskou si připravíš v misce z obsahu sáčku a 250-270 ml horkého mléka. Můžeš použít i mléko rostlinné. Stačí dobře promíchat a počkat 4-5 minut. Můžeš přidat kousek čerstvého ovoce nebo trochu oblíbených semínek či oříšků. Slazení je na tobě.

 

Chceš vědět víc?
Jednou složkou Nominy kancelářské je čirok. Čirok obecný je velmi starou kulturní plodinou a pochází ze severovýchodní Afriky. Byl znám již starým Egypťanům. Postupně se rozšířil do teplých a sušších oblastí všech světadílů. Dnes se prý největší množství vypěstuje v USA. Podle druhu se čirok využívá k různým technickým účelům, výrobě cukru či krmení zvířat. Jako obilovina pro lidskou výživu se pěstuje čirok zrnový. Patří mezi pět nejpěstovanějších plodin ve světě sloužících jako potravina.

 

Tato přirozeně bezlepková plodina je zdrojem bílkovin, vlákniny, řady důležitých minerálů a vitamínů (B). Pro svůj obsah fytonutrientů jsou zkoumány jeho antioxidační a protizánětlivé účinky a jeho potenciál snižovat riziko vzniku nádorových či kardiovaskulárních onemocnění.

 

Quinoa je prastarou kulturní plodinou, kterou znali Inkové už před tisíci lety. V současnosti se pěstuje nejen v hornatých oblastech And v Jižní Americe, ale i na některých místech Evropy. Řadíme ji mezi pseudoobiloviny (je podobná např. amarantu). Díky dnešním možnostem analýzy již víme, proč ji měli Inkové ve veliké úctě. Pro svou výživovou hodnotu bývá označována jako superpotravina. Ceněn je vysoký obsah bílkovin (vyžší než u jiných obilovin) se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Je také bohatým zdrojem hořčíku, vápníku, železa a zinku, vitamínu B2, kvalitních mastných kyselin a vlákniny. Má lahodnou chuť, je snadno stravitelná a přirozeně bezlepková.

 

Celozrnná rýže, nebo u nás častěji rýže natural, je částečně vyloupaná rýže, která si v porovnání s rýží bílou loupanou zachovává mnohem více vitamínů skupiny B, více cenných minerálních látek (železo, hořčík a fosfor) a samozřejmě vlákniny.

 

V některých rostlinách se nachází zásobní polysacharid, který těmto rostlinám nahrazuje nám známější škrob. Tato látka se nazývá inulin a chemicky se řadí mezi polysacharidy fruktany. Nejbohatší na inulin bývá vždy kořen nebo hlíza rostliny. Najdeme ho v rostlinách jako je česnek, cibule, topinambur či slunečnice. Náš inulin má původ v kořenech čekanky. Jako tzv. rozpustná vláknina projde tenkým střevem, aniž se vstřebává. Ovšem jako zdroj výživy ho umí využít střevní bakterie v tlustém střevu. Inulin se chová jako PREBIOTIKUM. Podpora růstu bifidogenní mikroflóry je pro náš organismus velmi důležitá. Baktérie tlustého střeva přispívají jak ke správné funkci střeva, tak k ochraně před infekcemi. Každá porce Nominy sportovní obsahuje 5g inulinu.

 

Chceš-li se dovědět o inulinu ještě trochu víc, přečti si článek na stránce nominal.cz/wind/index.php?menuId=8&podMenuId=4&edit=22

 

 

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR