Suroviny

2 vejce M
10-15 g třtinového cukru)
1/2 balíčku vanilkového cukru
180 ml mléka
75-80 g celozrnné špaldové
mouky Nominal
špetka soli
máslo na smažení
200 g drobného ovoce 
1 ČL kukuřičného škrobu 
2 PL vody
1/2 balíčku vanilkového cukru
1 ČL citrónové šťávy

 

Postup

Mnozí z vás již určitě ochutnali u našich sousedů ať v Rakousku nebo v Německu pokrm zvaný Kaiserschmarrn (císařský trhanec). Tento vaječný pokrm se podává v různých částech těchto zemí s různými přílohami: dušené švestky, meruňky, jablečné pyré aj. V době, kdy na zahradách dozrává spousta drobného ovoce (rybíz, jahody, maliny, ostužiny i třešně nebo višně), ho můžeme využít pro přípravu tohoto lahodného pokrmu. 

Nejprve si z ovoce připravíme ovocný rozvar. Drobné bobulovité ovoce prohřejeme v kastrolu, přidáme trochu vanilkového cukru, šťávu zahustíme kukuřičným škrobem smíchaným s trochou studené vody. Přidáme citrónovou šťávu. Můžeme ochutit špetkou skořice.


Poté si připravíme trhanec. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny. Postupně střídavě přimícháváme mléko a mouku. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který nakonec jemně přimícháme do těsta. Ihned začneme smažit. Pánev rozehřejeme, pecku másla rozpustíme a rovnoměrně rozetřeme po pánvi. Těsto vlijeme do pánve ve vyšší vrstvě. Smažíme pomalu. Oříškem může být trhanec obrátit. Pomůže nám, když jej rozřežeme třeba na tři díly a ty obrátíme. Ihned placku roztrháme na menší kousky.


Při servírování můžeme trhanec dle chuti ještě přicukrovat moučkovým cukrem. Připojíme ovocný rozvar.


Náš tip: Ovoce můžeme samozřejmě k trhanci přidat i v čerstvé podobě.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR