Suroviny

140 g bezlepkové mouky Nomix
130-140 g třtinového cukru
2-3 ČL (6-9 g)koření (skořice, 
perníkové koření)
5 g sody
špetka soli
1/2 šálku nastrouhané cukety
(asi 8 cm mladé cukety)
1/2 šálku nastrouhané mrkve 
(1 střední mrkev)
1/2 středního jablka
1 banán
asi 30 g ořechů (můžete dát více)
40 g stolního oleje 
40 g kokosového mléka

Postup

Pokud jste milovníci vlhkých šťavnatých moučníků, vláčných a plných chuti, určitě si pochutnáte na této buchtě. Její předností může být pro mnohé to, že neobsahuje mléko ani vejce.


Mouku, cukr, sodu a sůl promícháme s kořením. Můžeme dát pouze skořici, můžeme ji kombinovat s perníkovývm kořením, nemusíme se bát přidat trochu mletého zázvoru a také špetka muškátového oříšku s tímto těstem dobře ladí (máme-li to rádi).

Nejjednodušší verze-skořice. Pak přidáme cuketu nastrouhanou na jemném struhadle a vymačkanou. Také z mrkve jemně postrouhané vymačkáme důkladně šťávu. Jablíčko nastrouháme na hrubém sruhadle a také vymačkáme (šťávy si můžeme slít a vychlazené vypít - vynikající kombinace). Ořechy velmi hrubě posekáme. Vše přidáme k mouce a promícháme. Nakonec přidáme olej, kokosové mléko a rozmačkaný banán. Je chuťově výrazný, ale pomáhá těstu bez vejce zachovat si strukturu. 


Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme nejprve 15 min. při 160 °C, pak teplotu zvedneme na 180 °C a dopékáme. Celkový čas pečení cca 60 min. Je třeba si hlídat povrch buchty a asi po 45 minutách už jej zakrýt, aby se nespálil.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR