Suroviny

2 vejce
75 g bezlepkové mouky NOMIX
25 g bramborového škrobu
75 g cukru moučka (vč. vanilkového)
2-3 PL vlažné vody
1/3 prášku do pečiva (asi 4 g)
(můžeme ochutit i citr. kůrou)

 

Postup

 

Mít doma malou zásobu piškotů, to se vždycky hodí. Dobře nám poslouží jako příloha k jogurtu a jahodám (či jinému ovoci), ale také jako součást dnes velmi oblíbených dezertů italského typu (tiramisu, z ovoce a smetany apod.). Potřebujeme podklad pod vosí hnízda? Nebo máme chuť na rumové kuličky a zbylo nám málo drobečků?


Nejprve oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky, cukr a vodu vyšleháme do pěny. NOMIX, bramborový škrob a kypřící prášek důkladně promícháme a vmícháme do ušlehaných žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do těsta.


Piškoty můžeme tvořit malou moka lžičkou na pečící papír nebo těsto můžeme naplnit do zdobícího sáčku s velkou špičkou. Takto můžeme klidně tvořit i podlouhlejší tvary (když se nám to hodí). Jde to jak po másle a za pár minut máme dva plechy piškotů. Pečeme při 170°C asi 10-13 min.


Náš tip:Pokud nám jde pouze o to vytvořit si "materiál " např. pro punčové kuličky, těsto normálně vylijeme na pečící papír a upečeme v tenčí vrstvě nebo ho upečeme ve vysypané formě. Dobu pečení přizpůsobíme. Upečené "korpusy" pak necháme pár dní stárnout a rozemeleme. S drobečky můžeme pracovat jako s "lepkovými" a použít svou oblíbenou recepturu.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR