Suroviny
300 g směsi na bramborové těsto |
350 g dýňového pyré (asi z 400 g |
1 vejce |
70 ml(g) mléka |
2PL másla |
hrst lístků šalvěje |
Postup
Dýňové pyré si připravíme tak, že dýni důkladně omyjeme a postrouháme potřebné množství dužiny na jemném struhadle (i se slupkou). Na olivovém oleji nebo jen s 2-3 PL vody dusíme asi 20 min. Můžeme rozmixovat.
Pak všechny suroviny na noky (dýňové pyré by nemělo být úplně horké) smícháme a necháme asi 5-10 minut odležet. Poté dobře ručně prohněteme. Podsypáváme si např. kukuřičnou hladkou moukou. Z těsta vytváříme nočky, které vaříme v mírně osolené vodě podle velikosti asi 4-6 minut.
Hotové je promícháme s máslem nebo olivovým olejem a sypeme parmezánem. Takto je můžeme jíst samostatně. Můžeme k nim také přidat nějakou omáčku (např. hříbkovou nebo rajčatovou jako na těstoviny). Také mohou posloužit jako příloha k dušenému masu či zelenině.
V našem receptu jsme 2PL másla rozpustili na pánvi a přidali hrst lístků šalvěje. Když lístky začaly křehnout, přidali jsme orestovat dýňové noky. Na talíři jsme je dohotovili strouhaným parmazánem.