KŘEHKÉ TĚSTO 220 g bezlepkové mouky Nomix 30 g kukuřičné hladké mouky 70 g másla 70 g moučkového cukru 70 g mletých ořechů 55-60 g mléka 1 vejce rozšleháme - 2/3 použijeme do těsta a 1/3 na závěrečné mašlování 4 g kypřícího prášku strouhaná citrónová kůra |
OVOCNÁ NÁPLŇ: asi 3 velké hrušky 1 balíček vanilkového cukru koření: 5 hřebíčků, 1/3 ČL mletého badyánu, 1/3 ČL mleté skořice pecka másla 2-3 PL citrónové šťávy
|
Postup:
Promícháme v míse všechny suché ingredience vč. kypřícího prášku, přidáme vejce, změklé máslo a mléko. Prohněteme a necháme v chladnu odležet.Postup:
Hrušky můžeme, ale nemusíme, oloupat a pokrájíme na menší kousky. Do hrnce dáme asi 1-2 PL vody, do ní koření a cukr a chvíli vaříme. Přidáme hrušky, 2-3 PL citrónové šťávy a společně chvíli podusíme. Do horkých hrušek můžeme vmíchat i pecičku másla. Koření volíme i podle svých chutí. Hřebíčky můžeme při plnění koláče odstranit.
Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm. Vykrojíme z něj potřebný počet hvězdiček na horní dekoraci. Zbytek těsta znovu spojíme a rozválíme na velikost formy. Vytvoříme dno koláče. Máme-li příliš šťavnaté hrušky, můžeme v této fázi těsto předpéct. Dno koláče popícháme vidličkou a v troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 10 minut. Vytáhneme a plníme hruškami. Nebo těsto naplníme za syrova a pečeme jen společně. Povrch dekorativně poklademe hvězdičkami, které před pečením potřeme rozšlehaným vejcem (viz 1/3 vejce na mašlování). Celkově pečeme asi 30 minut.
Tip: Do náplně můžeme přidat i hrstičku rozinek na několik hodin namočených do rumu či sladkého vína.