KŘEHKÉ TĚSTO

220 g bezlepkové mouky Nomix

30 g kukuřičné hladké mouky

70 g másla

70 g moučkového cukru

70 g mletých ořechů

55-60 g mléka

1 vejce rozšleháme - 2/3 použijeme do těsta a 1/3 na závěrečné mašlování

4 g kypřícího prášku

strouhaná citrónová kůra

OVOCNÁ NÁPLŇ:

asi 3 velké hrušky

1 balíček vanilkového cukru

koření: 5 hřebíčků, 1/3 ČL mletého badyánu, 1/3 ČL mleté skořice

pecka másla

2-3 PL citrónové šťávy

 

 

 

 

 

Postup:


Promícháme v míse všechny suché ingredience vč. kypřícího prášku, přidáme vejce, změklé máslo a mléko. Prohněteme a necháme v chladnu odležet.Postup:

Hrušky můžeme, ale nemusíme, oloupat a pokrájíme na menší kousky. Do hrnce dáme asi 1-2 PL vody, do ní koření a cukr a chvíli vaříme. Přidáme hrušky, 2-3 PL citrónové šťávy a společně chvíli podusíme. Do horkých hrušek můžeme vmíchat i pecičku másla. Koření volíme i podle svých chutí. Hřebíčky můžeme při plnění koláče odstranit.

Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm. Vykrojíme z něj potřebný počet hvězdiček na horní dekoraci. Zbytek těsta znovu spojíme a rozválíme na velikost formy. Vytvoříme dno koláče. Máme-li příliš šťavnaté hrušky, můžeme v této fázi těsto předpéct. Dno koláče popícháme vidličkou a v troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 10 minut. Vytáhneme a plníme hruškami. Nebo těsto naplníme za syrova a pečeme jen společně. Povrch dekorativně poklademe hvězdičkami, které před pečením potřeme rozšlehaným vejcem (viz 1/3 vejce na mašlování). Celkově pečeme asi 30 minut.

Tip: Do náplně můžeme přidat i hrstičku rozinek na několik hodin namočených do rumu či sladkého vína.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR