Suroviny
85 g bezlepkové mouky NOMIX |
15 g kukuřičné hladké mouky |
25 g másla |
30 g 16% pochoutkové smetany |
1/2 vejce |
12 g cukru |
2,5 až 3 g soli (dle chuti) |
asi 3 g strouhaného parmazánu (nebo podobného sýra) |
2 g česnekového prášku (granulovaný česnek) |
na špičku čajové lžičky tymiánu |
na špičku čajové lžičky oregana |
na špičku čajové lžičky sušené bazalky |
1,7 g prášku do pečiva |
Postup
Odměřené koření v hmoždíři rozemneme najemno, smícháme s česnekem, se solí, cukrem, práškem do pečiva a moučnou směsí. Přidáme změklé máslo, smetanu, sýr a vejce. Důkladně prohněteme těsto, které dáme na hodinku odležet do chladu. Vyválíme na tenký plát (tenčí než linecké sušenky) a vykrajujeme zvolený tvar (lehce podsypáváme kukuřičnou moukou). Pečeme při 170 °C do mírného zrůžovění asi 20 minut.
Pokud si nechceme hrát třeba s kolečky, stačí, když tence rozválené těsto přeneseme pomocí válečku přímo na plech a tam jej rozkrájíme na čtverečky ozdobným rádlem. Po upečení se jednotlivé kousky od sebe snadno oddělí.