Těsto: 500 g špaldové mouky hrubé Nominal cca 230-240 ml vlažného mléka 15 g čerstvého droždí 3 g soli 1 malé vejce 10 g cukru borůvky |
Dohotovení: Tradiční – roztopené máslo, strouhaný tvaroh, moučkový cukr a mletá skořice Možnosti – bílý jogurt nebo zakysaná smetana, čekankový sirup, strouhaný perník, mletý mák |
Postup:
Suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Nejprve připravíme kvásek. Droždí v misce smícháme s trochou cukru, hrubé mouky a vlažného mléka. Necháme vzejít (cca 15 minut, podle teploty prostředí). V míse smícháme mouku se zbylým cukrem a solí, do středu mísy vyklepneme vejce a přidáme vzešlý kvásek a část vlažného mléka. Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a mícháme. Poté důkladně hněteme za vzniku hladkého, hebkého, ne příliš volného těsta. To překryjeme utěrkou a na chráněném místě necháme kynout cca 1 hodinu (těsto zdvojnásobí svůj objem).
Mezitím připravíme borůvky. Neměly by být mokré.
Vykynuté těsto promačkáme a zbavíme vzniklých plynů. Knedlíky můžeme tvarovat různým způsobem a mohou mít různou velikost, podle vašich představ. Např. můžeme lžící odkrajovat kousky těsta, na pomoučeném vále každý kousek rozmačkat, přidat borůvky a knedlík opatrně a důkladně „zabalit“. Při plnění počítáme s tím, že těsto ještě nabyde, ať je borůvek dost :o). Knedlíky ukládáme na pomoučenou plochu, aby se nedotýkaly. Před vařením je necháme ještě chvíli kynout (dle teploty prostředí).
Knedlíky vaříme v páře. Připravíme si proto hrnec s vodou a do něj vložíme pařák. Pokud nevlastníme ani jednoduchý pařák, můžeme improvizovat tak, že plátno (čistou utěrku) přivážeme provázkem k okraji hrnce s vodou. Připravené knedlíky naskládáme na pařák lehce potřený olejem. Musí být mezi nimi mezery. Zaklopíme pokličkou a v páře vaříme 6-8 minut. Po odklopení pokličky ihned každý knedlík propíchneme vidličkou. Teprve pak přeneseme na talíř.
Servírujeme např. se strouhaným tvarohem, skořicí, moučkovým cukrem a roztopeným máslem.
Tip: Knedlíky je možné plnit nejen čerstvým ovocem, ale i zavařeninou či povidly.