Základem letního dortu je tenký korpus, který charakterem připomíná müsli. Můžeme použít kulatou dortovou formu či malé formičky na tartaletky. Na upečený korpus se nalije krém, který už se nepeče a celý dort se nechá v chladu zatuhnout a proležet.
Těstový základ: |
|
80 g celozrnné špaldové mouky Nominal 40 g jemných ovesných vloček 25 g třtinového cukru 60 ml stolního oleje nebo 50 g másla 1 PL medu 3-4 PL vody
|
1,5-2 g jedlé sody skořice (dle chuti) cca 1 ČL špetka soli 25 g rozinek 25 g klikvy (brusinek) 25 g lískových oříšků 40 g mandlí |
Rozinky, brusinky, lískové oříšky i mandle nožem posekáme tzv. nahrubo. Máslo necháme roztopit. Med by měl být tekutý. Poté smícháme všechny ingredience a vytvoříme rozsýpavé těsto, které natlačíme rovnoměrně na dno vymaštěné dortové formy. Pozdější vytahování dortu z formy si můžeme usnadnit tím, že dno formy pokryjeme vrstvou alobalu a na ni dáme těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 13 minut při 170 °C. Necháme vychladnout a zalijeme krémem. Ten připravíme takto:
Krém: 1 vejce (žloutek + bílek) 50 g třtinového cukru šťáva z 1 citrónu (cca 50 g) 190 g měkkého tvarohu (ne vaničkového) 130 g zakysané smetany 3 plátky želatiny |
Vaječný žloutek šleháme na vodní lázni s třtinovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Hmotu prošleháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Želatinu namočíme na chvilku do trochy vody (cca 4 PL), poté zahřejeme a zároveň mícháme, dokud se želatina nerozpustí (nevaří se). Tento roztok vmícháme do krému. Pokud použijeme BIO citrón, můžeme přidat i jeho postrouhanou kůru. Jako poslední lehce přimícháme tuhý sníh z bílku (při šlehání můžeme přidat pár zrnek soli). Výsledkem je dobře tuhnoucí krém, který výrazně chutná po citrónu. Krém nalijeme na upečený korpus a dáme do chladna. Bílá plocha jeho povrchu je čistý list, který zve k dozdobení (a samozřejmě i dochucení) jakýmkoli letním ovocem či jejich kombinací.