Suroviny

Těsto I.
240 g bezlepkové mouky NOMIX
120 g vody
1 lžička citrónové šťávy
větší špetka soli
bílek z 1 vejce
Těsto II.
40 g bezlepkové mouky NOMIX
200 g másla nebo jiného tuku

 

Postup

I – Ze surovin vymícháme vláčné těsto, které necháme v mikroténové fólii odležet hodinu (nebo do druhého dne) v chladu. 

II - Máslo rozmícháme s moukou a v tenčí vrstvě (asi 1 cm) rozetřeme na pečící papír do pravidelného tvaru čtverce nebo obdélníku. Necháme odležet v chladu. Obě těsta by měla mít přibližně stejnou konzistenci. 

Těsto I rozválíme, tukovou placku do něj pečlivě zabalíme, aby nikde nevyčnívala, a vše rozválíme jen v jednom směru na trojnásobnou délku. Pracujeme pomalu a s citem, netlačíme příliš, abychom těsto hned při prvním provalování nepotrhali. Podsypáváme si hladkou kukuřičnou moukou. Rozválené těsto v jedné třetině přeložíme směrem do středu a druhý konec také. Zabalíme do mikrotenu a vložíme do ledničky na 30 až 45 minut. Poté těsto vyjmeme a opět rozvalujeme, tentokrát v opačném směru. Těsto rozválíme na čtyřnásobnou délku. Kraje přeložíme do středu a půlky k sobě. V mikrotenu vložíme do chladničky a celou proceduru zopakujeme ještě dvakrát. Další vrstvičky už zbytečně neděláme, těsto by nebylo křehčí, ale obě těsta by se spojila, a to nechceme.

Připravené těsto může zůstat v chladničce 2 až 3 dny. 

Pečeme při teplotě 210 °C asi 20min (podle velikosti pečeného kusu) dozlatova.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR