Suroviny
180 g mouky Nomix
20 g hladké kukuřičné mouky
80 g cukru moučka (vč. vanilkového cukru)
45 g vejce (menší celé)
80 g másla
40 ml(g) mléka
80-100 g mletých neloupaných mandlí
cca 3 g kypřícího prášku
na máslový krém: bešamel (kaši) z 250 ml
mléka a 30 g kukuřičného škrobu,100 g másla,
80 g cukru moučka a na dochucení hořkou
čokoládu a trochu rumu
na čokoládovou polevu kvalitní hořkou čokoládu
a trochu másla nebo ztuženého rostlinného tuku
Postup
Suroviny na těsto dobře prohněteme a necháme odležet v chladnu. Těsto natlačíme do rohlíčkových formiček (silikonových nebo dobře vymazaných). Děláme jen tenčí vrstvu – jednak těsto nabyde a také budeme slepovat dva kousky k sobě . Uvnitř by měla spíše zůstat „dutinka“. Pečeme při 160°C asi 12-15 min.
Slepujeme čokoládovým máslovým krémem, který si připravíme takto. Dobře utřeme máslo s moučkovým cukrem přibližně v poměru 1:1 (cukru raději méně, pokud chceme méně sladký). Do této hmoty pomalu vtíráme trochu kaše (hustého, vychlazeného pudinku) z mléka a kukuřičného škrobu. Přidáme takové množství, aby nám krém chutnal. Chuť doladíme přimícháním na vodní lázni změklé (ale ne teplé) čokolády a trochy rumu.
Povrch dozdobíme čokoládovou polevou.