Suroviny

Korpus:
280 g špldové celozrnné
mouky Nominal
210 g třtinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 vejce
140 g oleje
18 g kypřícího prášku
480 g jemně strouhané mrkve
80-100 g jemně strouhaného
jablka
2 ČL skořice
2 ČL sušeného zázvoru
80-100 g hrubě posekaných
vlašských ořechů
4 špetky soli
kůra z 1 bio citrónu

 

Krém:
500 g měkkého tvarohu
2-3 PL zakysané smetany nebo
smetanového jogurtu
130 g změklého másla
60 g třtinového moučkového cukru

Zdobení:
mrkvičky z marcipánové hmoty
kraslice z marcipánové hmoty
čokoládová poleva
aj.

 

Postup

Vejce, cukr a olej utřeme v robotu do husté pěny. Připravíme si na jemném struhadle nakrouhanou mrkev a jablíčko, ořechy nahrubo posekáme. Mouku promícháme s kypřícím práškem a kořením a  postupně přidáváme do robota. Poté přidáváme strouhanou mrkev a jablko, nakonec posekané ořechy.


Těsto vlijeme do vysypané dortové formy a vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme 20 minut a teplotu zvedneme na 170°C. Dopékáme ještě dalších 25-35 minut, podle tvaru formy a výšky těsta. Po upečení dortový korpus necháme vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme ostatní ingredience a dobře prošleháme. Krém pak bude jemný a nadýchaný. Podle chuti můžeme přidat i strouhanou kůru z citrónu.


Vychladlý korpus podle tvaru a výšky prokrojíme jednou či dvakrát. Krém si rozdělíme, aby na každé patro vyšlo přibližně stejně. Povrch dortu může zcela uhladit nebo naopak jemně rozbrázdit vidličkou. Ke zdobení si předem připravíme figurky z marcipánové hmoty - mrkvičky, ale pokud dort pečeme na Velikonoce, mohou se objevit i zajíčci či barevná vajíčka.


Náš tip: Zajímavou chuť získá dort, když se každé patro namaže vrstvičkou pomerančové marmelády a teprve na ni tvarohový krém.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR