Suroviny

cca 500 g ve slupce 
uvařených brambor
300 g celozrnné špaldové 
mouky Nominal
250 g měkkého tvarohu 
(kostka, nikoli vaničkový)
1 vejce M
3,5 g soli
švestky

Postup

Ovocné knedlíky se na českém stole objevují v různých podobách od kynutých na páře přes různá  těsta tvarohová či odpalovaná. Přelom prázdnin a začátek září máme mnozí spojen se švestkama. Švestkové knedlíky se objevují v nejedné české písničce, je to prostě klasika. Podle našeho receptu si můžete připravit knedlíky z bramborového těsta z celozrnné špaldové mouky. 


Brambory oloupeme a postrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a celé vejce. Tvaroh lze použít i jemný, ale vždy je lepší ten ve staniolu nikoliv vaničkový. Všechny ingredience promícháme a důkladně prohněteme. Těsto necháme odležet jen chvilku (cca 5 minut), jen co si připravíme švestky, a hned tvarujeme knedlíky. Ty vaříme ve vroucí mírně osolené vodě 7-8 minut. 


Tradiční dohotovení je samozřejmě mletý mák, cukr a přetopené máslo. Ale možná je i skořice, jogurt, hrudkový tvaroh či zakysaná smetana.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR