Suroviny

400g bezlepkové mouky Nomix
cca 260 vlažného mléka
8 g cukru
20g droždí 
1 ks vejce
2,5g soli
Ovoce (meruňky, jahody, borůvky,
mimo sezónu švestková povidla)
Cukr, skořice, máslo,
tvaroh - dohotovení
 

 

Postup

 

Droždí rozdrobíme v mléce, přidáme všechny ostatní suroviny na těsto a vyhněteme ho. Několik minut (cca 5) necháme odpočinout a zpracováváme.

 

Těsto rozdělíme na malé rovnoměrné kousky a roztlačíme na placičku. Můžeme ho zpracovávat pomaštěnými dlaněmi. Do těsta zabalíme ovoce (např. meruňky, borůvky) a dobře uzavřeme. Kuličku položíme švem dolů na plochu zaprášenou moukou a necháme pod utěrkou kynout. Čas závisí na teplotě prostředí. Po nakynutí klademe na pomaštěný pařák a vaříme v páře pod pokličkou (klenutou miskou) cca 6 min. Po uvaření do každého píchneme vidličkou. Dobré zkušenosti mám s „pařákem“ naší babičky. Kus plátna nebo starou menší utěrku napneme na širší hrnec s trochou vody a upevníme provázkem. Vodu uvedeme do varu a pak už můžeme knedlíky pokládat na napnuté plátno. Přikryjeme je hlubší miskou, aby se nedotýkala knedlíků. Je dobré plnit je ovocem takovým tempem, abychom je stihli uvařit včas, aby ty čekající nepřekynuly.

 

Uvařené knedlíky posypeme hrudkami tvarohu, skořicí, cukrem a rozehřátým máslíčkem.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR