Suroviny
Těsto: |
300 g bezlepkové mouky NOMIX |
200 ml vody nebo mléka |
60 g cukru krupice (včetně vanilkového) |
45 g oleje (rozpuštěného másla) |
14 g čerstvého droždí |
2 g soli |
1 vejce |
citrónová kůra |
čerstvé nebo kompotované ovoce
|
Drobenka: |
90 g bezlepkové mouky NOMIX |
20 g kukuřičné hladké mouky |
50 g Hery (máslo) |
50 g cukru (včetně vanilkového) |
Postup
Smícháme všechny suroviny a vyhněteme volnější těsto. Po asi 8 minutách, když mouka ve směsi pomalu nabobtná, upravujeme konzistenci přidáním trochy vody nebo mouky. Necháme 10 minutách odležet a roztlačíme pomaštěnými dlaněmi na vymazaný a vysypaný plech. Těsto poklademe ovocem a bohatě posypeme drobenkou. Necháme kynout 35 až 45 minut. Ovocný koláč pečeme při 180 °C přibližně 25 až 30 minut.
Doporučení: pro zpestření můžeme ovoce kombinovat s tvarohovou nebo makovou náplní. Drobenku pak můžeme pozměnit přidáním trochy skořice nebo mletých ořechů.