Suroviny

Těsto:
300 g bezlepkové mouky NOMIX
200 ml vody nebo mléka
60 g cukru krupice (včetně vanilkového)
45 g oleje (rozpuštěného másla)
14 g čerstvého droždí
2 g soli
1 vejce
citrónová kůra

čerstvé nebo kompotované ovoce

 

Drobenka:
90 g bezlepkové mouky NOMIX
20 g kukuřičné hladké mouky
50 g Hery (máslo)
50 g cukru (včetně vanilkového)

 

Postup

Smícháme všechny suroviny a vyhněteme volnější těsto. Po asi 8 minutách, když mouka ve směsi pomalu nabobtná, upravujeme konzistenci přidáním trochy vody nebo mouky. Necháme 10 minutách odležet a roztlačíme pomaštěnými dlaněmi na vymazaný a vysypaný plech. Těsto poklademe ovocem a bohatě posypeme drobenkou. Necháme kynout 35 až 45 minut. Ovocný koláč pečeme při 180 °C přibližně 25 až 30 minut.

 

Doporučení: pro zpestření můžeme ovoce kombinovat s tvarohovou nebo makovou náplní. Drobenku pak můžeme pozměnit přidáním trochy skořice nebo mletých ořechů.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR