Postup

Protože se na našem trhu dnes nabízí celá řada domácích pekáren, je prakticky nemožné dát univerzální návod pro přípravu chleba v nich. Jde o to, že každá domácí pícka má řadu programů a dnes je často jeden z nich označen jako bezlepkový. Ale pokud byste měli možnost jednotlivé pícky porovnat, zjistili byste, že se bezlepkové programy od sebe liší někdy i  v řádu hodin. Nevím, na základě jaké úvahy výrobci různých značek navrhují právě ty své "bezlepkové" programy, ale pro vás by mělo být důležitější zjistit, co se během programu děje s těstem a za jakých podmínek. Bez ohledu na to, zda je  nebo není program označen jako bezlepkový.
Mluvím-li o tom, co se s těstem děje, mám na mysli: 

  • jak dlouho se míchá těsto
  • za jaké teploty
  • jak dlouho těsto kyne a při jaké teplotě
  • zda je během kynutí přemícháno a po jaké době
  • jak dlouho se chléb peče

Abychom docílili co nejlepších výsledků pečení chleba, musíme si uvědomit, že kynutý chléb je "živý organismus". Kypří jej kvasinky, produkující oxid uhličitý. Ke svému životu potřebují tekuté prostředí, teplo a živiny. Ty jsou v naší směsi zastoupeny optimální technologickou dávkou cukru, který se během kynutí vyčerpá. Dá se říct, že jak správně chleba nakyne, takový bude po upečení. Většina nedostatků chlebů pečených v domácí pekárně má kořeny v míře jejich nakynutí.
Přibližná doporučení pro pečení bochníku z 500 g kterékoli chlebové směsi Nominal:

  • teplota vody: spíše chladná
  • droždí čerstvé: 13 g
  • program: Gluten free (2 hodiny)

 

ETA Duplica
Možno zvolit buď program Rychlý nebo Vital

program Vital (celý proces je možné osobně naprogramovat)

  • PREHEAT:  0-5 min.
  • HNĚTENÍ:   15-18 min.
  • HNĚTENÍ 2:  OFF
  • KYNUTÍ:    50 min.,  tepl.: 38 °C
  • HNĚTENÍ 3:  OFF
  • KYNUTÍ: OFF
  • PEČENÍ:   60 min., BARVA: M-D
  • DOHŘEV: OFF

program RYCHLÝ:

  • teplota vody: 35-38 °C (teplá)
  • droždí čerstvé: 16 g
  • hm. bochníku: 1400 g
  • kůrka: M
 
ETA
volit program RYCHLÝ nebo SPRINT
  • teplota vody: 35-38 °C
  • droždí: 16 g

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR