Chléb Pro zdraví... se lněnou vlákninou slouží k přípravě chleba s výraznější chutí. Strukturou, vláčností i barvou střídy připomíná běžný chléb s podílem žita. Jeho nutriční hodnotu zvyšuje obsah kvalitní lněné mouky, stále nedoceněného zdroje přirozené vlákniny s optimálním poměrem mezi složkou rozpustnou a nerozpustnou. Směs má přirozený charakter a kromě lepku neobsahuje ani mléko, vejce, aromata, umělá barviva či konzervanty. Splňuje požadavky zákazníka na zdravý a chutný chléb. Je určena pro pečení v domácí pekárně i běžné troubě. Lze ji využít i k pečení drobnějšího pečiva (např. dalamánky).
Složení: |
Bezlepkový pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, lněná mouka (4%), zahušťovadlo: guarová mouka, cukr, sůl, chlebové koření. |
Skladování: | Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem. |
Průměrné výživové hodnoty: | Energie 1434kJ/339kcal * tuky 1,7g * NMK 0,3g * sacharidy 70g * cukry 3,7g * VLÁKNINA 8,2g * bílkoviny 6,8g * sůl 2g |
Balení: | 500g |
Trvanlivost: | Při dodržení skladovacích podmínek 12 měsíců. |
Upozornění: |
Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce. |
Základní příprava:
- 500g směs
- 475ml(g) vody
- 20ml oleje
- 15g čerstvého droždí
Postup pro přípravu chleba v domácí pekárně:
Na dno pečící nádoby patří tekuté suroviny – voda a olej. Do nich rozdrobte čerstvé droždí a přidejte směs na chléb. Doporučená dávka droždí ve spojení s vodou pokojové teploty se týká 2hodinových programů „gluten free“ či sprint (ETA). U ostatních pícek si musíte najít svůj způsob pečení. Vychází-li z pekárny chléb překynutý (propadlý s velkými nerovnoměrnými póry ve střídce), snižte dávku droždí nebo použijte chladnější vodu. Pokud máte opačný problém a chléb je nedokynutý s případnými prasklinami, použijte teplou vodu nebo více kvasnic.
Postup pro pečení v běžné troubě:
Vymíchejte těsto dle návodu. Protože si dobu kynutí hlídáte sami, můžete dávku droždí zvýšit na 15g/500g směsi. Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy. Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí. Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi. Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např. ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy. Chléb necháte kynout 45–60 min. pod plastovou plachetkou, aby povrch neokoral. Pečte ve vyhřáté troubě při 180°C cca 60 min. Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem. Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí.
Dalamánky:
Z připraveného těsta (množství vody snížte na 465ml) vytvarujte asi 100g válečky a uložte na plech. Nechejte kynout asi 40 min. (dle teploty), chraňte před okoráním, nestlačujte. Před pečením lehce potřete vodou a posypte celým kmínem a zrnky hrubé soli. Pečte při 200°C asi 20 min.
Podobně můžete upéct bulky, které před kynutím obalíte např. ve slunečnicových semínkách.
Kostky:
Těsto dlaněmi roztlačte na vrstvu 3 cm silnou a rozkrájejte na obdélníčky (přibl. 10x15 cm). Přeložte na plech (můžete horní plochu vtlačit do semínek) a nechte asi 40 min. kynout. Pečte při 200°C asi 20-25 min. Lze je plnit jako sendvič. Vhodná svačina.