Suroviny
Těsto:
|
Omáčka: |
Postup
Těstoviny jsou jednoduché a vděčné jídlo. Obzvláště v období čerstvých rajčat, cuket, hub či bylinek. V receptu je vidět, jak snadno si připravíte bezlepkové čerstvé těstoviny klidně jen pro jednu osobu. Bude-li vás více, uděláte více těsta. Tradičně se čerstvé těstoviny připravují s vejcem, ale uvádíme i bezvaječnou alternativu. Chráněné před okoráním např. v mikrotenovém sáčku lze těstoviny uchovat několik dní v chladničce.
Těstoviny lze připravit s nejrůznějšími omáčkami či pesty. My uvádíme jednoduchou "omáčku" z čerstvých rajčat.
Všechny suroviny na těsto důkladně promícháme a prohněteme. Těsto zabalíme např. do potravinářské fólie a necháme odležet asi 20 minut. Poté těsto ještě trochu promačkáme a zpracováváme na nudle. Podsypávat si můžeme např. hladkou kukuřičnou moukou. Asi 100 gramové kousky nejprve rozválíme válečkem na tenčí obdélníky, které pak už zpracováváme ve strojku na těstoviny - od placky až po pokrájené široké nudle -tagliatelle. Stejnou práci můžeme udělat i válečkem. Těsto rozválíme na plát cca 1,5 mm tlustý a nožem pokrájíme na 0,7 cm proužky. Těstoviny vaříme v horké osolené vodě cca 5-6 minut.
Pro přípravu omáčky si oloupeme rajčata. Použijeme k tomu vroucí vodu, do které rajčata na několik sekund ponoříme. Pokrájíme na drobné kostičky.
Jemně pokrájenou cibuli vhodíme na olivový olej a restujeme, přidáme česnek pokrájený na plátky. Při lehkém zabarvení přidáme rajčata, osolíme, opepříme a chvíli probubláváme. Doladíme chuť a nakonec přidáme natrhané lístky bazalky. Těstoviny postrouháme parmazánem či podobným sýrem.