Suroviny
Těsto 1: |
260 g bezlepkové mouky Nomix
|
Těsto 2: |
260 g bezlepkové mouky Nomix 40 g hladké kukuřičné nebo pohankové mouky 90 g másla 1 vejce (trošku si nechte na potření před pečením) 90 g zakysané smetany nebo jogurtu 6g prášku do pečiva trochu soli (cca 3g) |
Postup
Těsto na slaný koláč patří mezi těsta křehká. Na přípravu je velmi snadné a zabalené do fólie nám v chladničce vydrží i 1-2 dny. Koláč se obvykle peče v kulaté vlnkované formě, jedné větší nebo několika menších. Inspirací na jeho náplň najdete na různých webových stránkách spousty, největší inspirací vám však může být obsah vaší ledničky. Dají se zvolit různé kombinace, vše se nakonec zalije smetanou s vejci a zapeče. Zde najdete recepty na dvě bezlepková těsta.
Sypké suroviny promícháme a pak je s ostatními prohněteme. Vznikne vláčné těsto (podobné třeba lineckému), které necháme asi 20 min. odležet. Můžeme jej však uchovat zabalené v ledničce i 2 dny. Těsto můžeme do formy vtlačit nebo ho rozválíme na placku a na válečku přeneseme do formy a upravíme, aby těsto krylo i okraje formy. Dno těsta lehce popícháme vidličkou. Aby si uchovalo tvar, můžeme jej zatížit fazolemi položenými na kousek pečícího papíru. Pak jej asi 15 min. předpečeme v troubě na 180°C. Takto je připravené k plnění.
Vyjmeme jej z trouby, vlijeme do něj připravenou náplň a shora ještě posypeme sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme ještě 20-25 min., aby se náplň propekla. Hotový koláč necháme chvíli stát ve formě, teprve pak ho vyklopíme.