Suroviny

200 g bezlepkové mouky Nomix
130 ml vody (mléka může být o něco více)
40 g cukru (vč. vanilkového)
40 g oleje
10 g čerstvého droždí
asi 1,5 g soli
1 ks vejce
citrónová kůra
podle vlastní chuti špetka muškátového oříšku, rozinky, mandle

 

Postup

 

Suroviny můžeme smíchat najednou. Vodu do těsta dáváme vlažnou, kvasnice rozdrobené nebo rozpuštěné ve vodě. Rozinky nebo mandle přidáme až poté, co se nám umíchá těsto žádoucí konzistence. Tu hodnotíme asi po 8 minutách, kdy mouky ve směsi nabobtnají.

 

Hotové těsto necháme chvíli odpočinout (5 min.) a hned tvarujeme. Těsto je příjemně volné, tvarujeme namaštěnými dlaněmi. Nedoporučujeme tvarovat klasickou pletenou vánočku. Těsto se sice tvaruje velmi snadno, ale protože není dostatečně pružné, prameny mají při pečení tendenci praskat. Volíme proto raději bochánek či tvar "štoly", tedy přeloženého bochánku. Můžeme použít formu se vzorem pletené vánočky. Nebo můžeme použít běžnou formu na bábovku. Dávku těsta samozřejmě přizpůsobíme velikosti formy.

 

Vánočku necháme řádně nakynout, aby byla kyprá. Podle teploty prostředí cca 50 min (i déle). Povrch nakynutého těsta potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat např. mandlovými plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C. Délka pečení bude individuální podle toho, zda pečeme těsto v kuse nebo na menší kousky, zda je volně na plechu nebo ve formě. Orientačně z 200 g mouky Nomix asi 25-30 min. Povrch hlídáme a případně chráníme před přílišným ztmavnutím.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR