Suroviny
200 g špaldové celozrnné mouky Nominal 100 g oleje 3 vejce 130 g třtinového cukru 1 balíček vanilkového cukru 180 g strouhané cukety 2 ČL kakaa 10 g kypřícího prášku cca 6 g perníkového koření špetka soli 80 g bílého jogurtu kůra z 1/2 citrónu (bio) kandovaná pomerančová kůra hrst slunečnicových semínek |
Postup
Nejprve si uvědomíme, jakou formu na beránka máme a kolik tudíž budeme potřebovat těsta, abychom dávku surovin přizpůsobili. Náš beránek má tělíčko dlouhé asi 22 cm a vejde se do něj cca 550 g těsta.
Nejprve v robotu třeme celá vejce, olej a cukr, dokud se nám nevytvoří hustá hmota. Mouku, kypřící prášek, perníkové koření, prosáté kakao, špetku soli a strouhanou kůru z citrónu promícháme a přidáváme do robotu střídavě s jogurtem. Pro větší vláčnost přidáme najemno nastrouhanou oloupanou cuketu. Kdo má rád, může si do těsta přidat slunečnicová semínka a kandovanou pomerančovou kůru, která s perníkovou chutí výborně ladí.
Těto vlijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Po 20 minutách zvýšíme teplotu na 170 °C a dopékáme. Pečení trvá celkem asi 45 min., ale záleží na velikosti formy i na tom, zda máme formu otevřenou či s víkem.