Suroviny

200 g špaldové celozrnné
mouky Nominal
100 g oleje
3 vejce
130 g třtinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
180 g strouhané cukety
2 ČL kakaa
10 g kypřícího prášku
cca 6 g perníkového koření
špetka soli
80 g bílého jogurtu
kůra z 1/2 citrónu (bio)
kandovaná pomerančová kůra
hrst slunečnicových semínek

 

Postup

Nejprve si uvědomíme, jakou formu na beránka máme a kolik tudíž budeme potřebovat těsta, abychom dávku surovin přizpůsobili. Náš beránek má tělíčko dlouhé asi 22 cm a vejde se do něj cca 550 g těsta.

Nejprve v robotu třeme celá vejce, olej a cukr, dokud se nám nevytvoří hustá hmota. Mouku, kypřící prášek, perníkové koření, prosáté kakao, špetku soli a strouhanou kůru z citrónu promícháme a přidáváme do robotu střídavě s jogurtem. Pro větší vláčnost přidáme najemno nastrouhanou oloupanou cuketu. Kdo má rád, může si do těsta přidat slunečnicová semínka a kandovanou pomerančovou kůru, která s perníkovou chutí výborně ladí.

Těto vlijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Po 20 minutách zvýšíme teplotu na 170 °C a dopékáme. Pečení trvá celkem asi 45 min., ale záleží na velikosti formy i na tom, zda máme formu otevřenou či s víkem.

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR