Suroviny
Těsto na korpusy: 90 g celozrnné špaldové mouky Nominal 60 g pšeničné hl. mouky 170 g červené řepy 2 vejce 80 g cukru krupice 1 balíček vanilkového cukru (nebo vanilkový extrakt) 60 g hořké čokolády 30 g kakaa 90 g stolního oleje 50 g mléka (či kefíru) velká špetka soli 4 g kypřícího prášku + 1/4 ČL sody |
Krém: 150 g jemného tvarohu 100 g másla 75 g hořké čokolády 1 balíček vanilkového cukru 30 g cukru moučka 50 g zakysané smetany |
Zdobení: červená tvarovací hmota ke zdobení nebo marcipán |
Postup
V robotu utřeme vejce, olej a cukr. Postupně vmícháme čokoládu rozpuštěnou na vodní lázni (ne horkou). Suché ingredience (mouky, kypřící prášek, sodu, sůl a kakao) promícháme a přidáme postupně do cukrové hmoty. Červenou řepu oloupeme (můžeme krátce ovařit ve vodě nakrájenou na tlusté plátky) a postrouháme na jemném struhadle. Přimícháme ji do těsta střídavě s mlékem. Sladkost tedy množství cukru v receptu si doladíme i podle toho, jakou použijeme čokoládu. Čím více % kakaové hmoty v čokoládě, tím více cukru přidat do těsta. Hotové těsto nalijeme do papírových košíčků na mffiny a pečeme v předehřáté troubě. Nejprve 10 minut při 150 °C, pak zvednout na 170°C a dopékat (celkem asi 20-25 minut, také podle velikosti jednotlivého muffinu).
Změklé máslo utřeme s cukrem. Poté přidáme tvaroh. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a přimícháme spolu se zakysanou smetanou. Před zdobením necháme krém prochladnout.
Dortík dozdobíme čertími růžky, které si předem připravíme z tvarovací zdobící hmoty nebo marcipánu.
Tip: Dortíčky doporučujeme upéct den předem i nazdobit krémem (je dost stabilní). Chutě tak lépe prolnou. Samozřejmě uložit do chladna. Před podáváním dozdobíme čertími rohy.