Suroviny
250 g špaldové celozrnné mouky Nominal 200 g škvarků 200 g strouhaných vařených brambor 1 ČL cukru 80 ml vlažného mléka 20 g droždí 4 g soli 1 vejce |
Postup
Tyto placky se připravují, aby posloužily např. jako zajímavá příloha k jarní polévce (alternativa pečiva). Nejchutnější jsou podávané za čerstva (do několika hodin od upečení).
Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a 2 PL mouky si umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Ostatní suroviny nachystáme do mísy a spolu s kváskem z nich uhněteme vláčné těsto. To necháme chvíli odpočinout (10-15 minut). Pak z něj vyválíme placku cca 1 cm tlustou a vykrajujeme kolečka (abychom udělali radost dětem, ozdobným tvořítkem můžeme i jiný tvar, ale jednoduchý, ne příliš členitý). Placky přeložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě zhruba 20 min. nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem (nemusíme) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 13-15 min. Záleží také na zvolené velikosti.