Suroviny
120 g celozrnné špaldové mouky 80 g polohrubé mouky 160 g třtinového cukru 4 vejce 5 lžic horké vody 2 ČL kypřícího prášku (cca 10 g) kůra z BIO citrónu můžeme dát vanilkový cukr asi 1 kg ovoce (třešně, rybíz, borůvky,...) |
Postup
Mnoho z nás má léto spojené s návštěvami u babičky a plechem vonícím vajíčky s cukrem a pečeným ovocem. Tenhle tradiční moučník, ve ktrerém mouhou skončit plody naší práce na zahrádce si můžeme připravit i z celozrnné mouky.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s vodou a cukrem do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme do pěny. Nakonec opatrně přidáme předem promíchané mouky s kypřícím práškem. Vlijeme na vysypaný plech a poklademe ovocem. To by nemělo být mokré. Pečeme asi 30 min. při 170-180 °C.
Bublanina asi nebude jako od babičky, protože málokterá babička peče z celozrnné mouky, ale je výborná.