Suroviny
400 g celozrnné špaldové mouky Nominal 200 g rostlinného oleje 160 g bílého jogurtu6 vajec 280 g cukru krupice 370 g dýně 20 g kypřícího prášku asi 10 g skořice můžete přidat asi 80 g slunečnicových semínek či vlašských ořechů |
Postup
Dýni postrouháme na jemném struhadle a několik minut na pánvi tepelně upravujeme. Cukr s olejem a vejci třeme v robotu. Do vzniklé husté pěny přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a kořením, jogurt a vychladlé dýňové pyré. Na poslední chvíli vhodíme ořechy či semínka.
Těsto vlijeme na vysypaný plech. Semínka či ořechy můžeme také rozsypat po povrchu, samy klesnou.
Pečeme nejprve na nižší teplotu (asi 150-160 °C) 20 minut, pak dopékáme při teplotě 170 °C.
Náš tip: Dýňové těsto můžeme upéct i ve formě malých košíčkových dortíků tzv. cup cake nebo v dortové formě a použít jako korpus k přípravě dortu. Musíme samozřejmě doplnit vhodný krém. Dávku pak upravíme požadovanému množství košíčků nebo velikosti formy.