300 g celozrnné špaldové mouky Nominal 2 vejce 40 g třtinového cukru 80 g melasy nebo panely 60 g slunečnicového oleje 250 ml smetany ke šlehání 1 lžíce holandského kakaa 1 balíček kypřícího prášku 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru 100 g jemně strouhané mrkve |
Kůra z 1 citronu 1 vrchovatá lžička skořice ½ lžičky mletého hřebíčku ½ lžičky mletého nového koření ½ lžičky mletého badyánu 1 špetka muškátového oříšku 1 špetka soli 125 g kandovaného zázvoru nebo pomerančové kůry či rozinek v rumu Tuk na vymazání Strouhanka nebo mouka na vysypání |
Na polevu: 30 g rozpuštěného másla 30 g cukru moučka 150 g žervé nebo čerstvého krémového sýru |
Postup:
-
Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
-
Vejce s cukrem šleháme 5 minut elektrickým šlehačem do pěny, přilijeme melasu, olej a šlehačku a postupně zapracujeme mouku, kakao, kypřicí prášek, zázvor, mrkev, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou číst, bílá je hořká), koření, sůl a nasekaný kandovaný zázvor. Pokud zázvor ani ovoce nepoužijeme, těsto musíme více osladit.
-
Vlijeme do formy a při 180 °C pečeme 45 až 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Necháme 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopíme.
-
Rozpuštěné máslo prošleháme s cukrem a žervé. Pokud by byla poleva příliš hustá, klidně ji celou ještě trochu zahřejeme, prošleháme a nalijeme na bábovku.