Suroviny
70 g celozrnné špaldové mouky Nominal 140 g pšeničné hladké mouky 70 g moučkového cukru 140 g másla 70-80 g mletých mandlí, lískových či vlašských ořechů 1 žloutek citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu |
Postup
Temperované suroviny spojíme a vyhněteme vláčné těsto. Necháme odležet v chladnu minimálně 1 hodinu. Z plátu těsta 3 mm silného vykrajujeme kolečka. Pečeme při 170 °C asi 13 min. Vychladlé sušenky slepujeme. Horní sušenku poléváme čokoládou a zdobíme kouskem ořechu. K slepování se užívá meruňková marmeláda, máslový krém s meruňkovou marmeládou, ale je možné použít i normální máslový krém. Zde je pro inspiraci návod na máslový krém s lískovými oříšky: Asi 200 ml mléka s 30 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku a 50 g třtinového cukru svaříme na hustou kaši. Tu po odstavení z ohně mícháme až do vychladnutí. 100 g změklého másla nejprve umícháme a potom spojíme s vychladlou kaší. Vznikne nám jemná hmota, do které přidme asi 30 g mletých lískových oříšků, na ochucení rum a můžeme dle chuti přisladit.
Náš tip: Dortíček spojený krémem můžeme ještě lehce omazat po stranách a obalit boky v mletých oříškách.