Rozpis surovin na 6 miništol: 500 g celozrnné špaldové mouky Nominal 90 g třtinového cukru 1 sáček kypřicího prášku 250 g polotučného tvarohu 2 vejce 150 g změklého másla 150 g rozinek 50 ml rumu 100 g kandované pomerančové kůry 100 g kandované citronové kůry |
1 lžička vanilkového extraktu 1/4 lžičky mletého kardamomu 1/4 lžičky mletého hřebíčku 1/4 lžičky mletého zázvoru 1/4 lžičky mleté skořice 1 špetka muškátového oříšku 1 špetka soli 100 g sekaných mandlí Mouka na podsypání 250 až 300 g marcipánu |
Na dokončení: 80 g rozpuštěného másla cukr moučka |
Postup:
-
Rozinky s rumem přivedeme k varu, vmícháme kandovanou citrusovou kůru a necháme vychladnout, než si připravíme zbytek.
-
Mouku, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, máslo, vanilku, všechno koření a sůl propracujeme na hladké těsto. Vmícháme rumové ovoce a nasekané mandle a na pomoučené ploše rozválíme na asi 2 cm tlustý plát.
-
Těsto rozkrojíme na 6 obdélníků, na každý položíme váleček z marcipánu, pevně zabalíme, přeneseme na pečicí papír a při 180 °C pečeme asi 30 minut do růžova.
-
Hned po upečení štoly potřeme rozehřátým máslem a bohatě zasypeme moučkovým cukrem. Vychladlé štoly můžeme zabalit do alobalu a mikrotenového sáčku, hezky se tak rozleží, a vydrží vláčné i dva týdny.