Suroviny
200 g celozrnné špaldové mouky Nominal
200 g pšeničné hl. mouky
2 celá vejce
150 g moučkového cukru
100 g stolního oleje
60 g tekutého medu
1 1/2 PL perníkového koření (kombinace dle
vlastní chuti, můžete přidat i trochu mletého pepře)
1 ČL sody
možno přidat 1/2 ČL rozdrcené sušené
pomerančové kůry
zdobení:
na bílou "malovací" polevu
140 g moučkového cukru
1 bílek
pár kapek citrónové šťávy

 

Postup
Cukr, olej a vejce chvíli třeme, přidáme med a postupně vmícháme dobře promíchané suché ingredience. Těsto zabalíme a necháme odležet.
Těsto rozválíme na plát asi 0,4-0,5 cm a vykrajujeme tvary. Odkládáme na plech s pečícím papírem. Pokud tvoříme různě velké tvary, je dobré dávat na jeden plech vždy tvary podobné velikosti. Pečeme při 180 °C asi 8 minut. Povrch hotového perníčku je matný. Pokud chceme docílit lesklého povrchu, potřeme perníčky ihned po vytažení z pece vejcem.
Pro přípravu polevy cukr opravdu důkladně přesijeme, ať odstraníme větší krystalky. Ty by mohly "zlobit" při zdobení. Cukr umícháme s bílkem. Pokud se nám zdá poleva příliš hustá, můžeme ji zředit několika kapkami citr. šťávy.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR