400 g špaldové mouky hladké Nominal 60 g sádla (ghí, oleje) 5 g soli 200 ml horké vody 1 g kypřícího prášku |
Postup:
Mouku promícháme se solí a kypřícím práškem. Tuk do mouky vpravíme, jako bychom připravovali drobenku. Nám nejvíce chutná vepřové sádlo, místo másla doporučujeme raději ghí, možný je i olej. Poté přiléváme horkou vodu a mícháme. Vzniklé těsto necháme aspoň 1 hodinu odpočinout.
Tortilly pečeme na suché tlustostěnné (litinové) pánvi. Podle velikosti pánve si nachystáme kousky cca 70 g. S minimem mouky rozválíme na tenkou placku, ihned překládáme na rozpálenou pánev a krátce pečeme po obou stranách do zrůžovění (a vytvoření bublin).
Placky uchováváme zabalené v utěrce, aby neztratily vlhkost a byly ohebné.