Suroviny

TĚSTO:

480 ml mléka
270 g špaldové celozrnné mouky Nominal
60 g jemných ovesných vloček
3 vejce
sůl - na každé vejce špetka
6 PL bílého jogurtu řeckého typu
25-30 g třtinového cukru nebo 3PL medu
6 g kypřícího prášku
3 PL panenského lněného oleje Ze stodoly
můžeme přidat citrónovou kůru

DOHOTOVENÍ:
ovocný rozvar
cca 200 g ovoce
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL kukuřičného škrobu
skořice

šlehaný tvaroh se lněným olejem
250 g polotučného nebo měkkého tvarohu
3 PL panenského lněného oleje Ze stodoly
můžeme přisladit medem

další dochucovadla: jogurt, javorový sirup,

med, ořechy, mandle, semínka, ovoce,čokoláda

 Postup

Mléko rozšleháme s celými vejci, přidáme cukr nebo tekutý med, sůl a jogurt. Postupně přišleháváme mouku, ovesné vločky a kypřící prášek. Nakonec přidáme olej. Těsto necháme odležet tak 30 minut, aby se stihly namočit drobné vločky. Můžeme jej však zpracovat i za několik hodin.
Vaflovač zahřejeme a pomastíme alespoň před první vaflí např. ghí (přetopeným máslem). Pak už pečeme vafle. Každý kus cca 4 minuty (záleží na velikosti formy). Hotové vafle dozdobíme a jíme pěkně za tepla. Dozdobíme podle chuti.


Tipy z našeho stolu:

1. vafle + meruňkový rozvar+ mandle
Pokrájené meruňky svaříme s vanilkovým cukrem a PL vody. Změklé meruňky zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše vody. Hustotu doladíme vodou. Chuť doplníme skořicí.

2. vafle + drobné zahradní ovoce + javorový sirup

3. vafle + banán + strouhaná hořká čokoláda + kokos

4. vafle +  šlehaný tvaroh se lněným olejem inspirovný paní Budwig

5. vafle + bílý jogurt + med + sekané ořechy

 

Videorecept:

https://www.youtube.com/watch?v=KirizYcw4gk&list=PLrJDLdYQgaE5m81S4mQrAMM5dnmc9sgxh&index=6&t=0s

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR