Vynikajícím zákuskem například po návratu z pořádné zimní procházky, kdy příjemně promrzlí hledáme něco na zub ke kávě, je za tepla servírovaný ovocný crumble.
Suroviny
drobenka: 100 g celozrnné špaldové mouky Nominal 70 g hnědého třtinového cukru mletého nebo cukru moučka 70 g hrubě mletých ořechů či neloupaných mandlí 70 g másla 50 g jemných ovesných vloček ČL skořice špetka soli |
ovocná složka - jablka: 500 g chutných sladkokyselých jablíček chemicky neošetřený citrón 60 g rozinek trochu rumu 1/2 ČL skořice rovná PL kukuřičného škrobu osladit podle individuální chuti, někomu stačí cukr z drobenky a jablíček |
ovocná složka - švestky: 600 g vypeckovaných švestek 1 BIO citrón (3-4 PL šťávy + kůra) - lze zaměnit pomerančem 1/2 - 1 PL kukuřičného škrobu 1-2 ČL skořice 1 balíček vanilkového cukru lze přidat trochu alkoholu |
Postup
Pro přípravu drobenky nejprve promícháme všechny suché ingredience, a ty pak prsty spojíme s máslem za vzniku drobenky - sypké hrudkovité hmoty.
Jablíčka pokrájíme na kostičky, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme citrónovou kůru. Rozinky omyjeme a pokud chceme, můžeme je do rumu namočit na několik hodin nebo rum přidáme na poslední chvíli přímo do ovocné hmoty. Všechno zahříváme v hrnci a důkladně promícháme. Případně dodáme cukr nebo jen vanilínový cukr. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené vody a vlijeme do ovocné hmoty. Dohromady vše chvíli provaříme, přidáme skořici a rozložíme na dno vymazaného plechu. Povrch posypeme připravenou drobenkou.
Švestkovou ovocnou složku můžeme připravit za studena. Švestky pokrájíme na čtvrtky, promícháme se skořicí, vanilkovým cukrem a škrobem rozmíchaným v trošce vody. Přidáme citrónovou šťávu a strouhanou kůru a eventuelně 2-3 PL alkoholu. Dobře promíchané rovnoměrně rozložíme na dno zapékací nadoby nebo několika menších. Povrch posypeme drobenkou.
Crumble pečeme ve větší zapékací misce nebo v několika menších. Pečeme při 180°C cca 35 min.
Pokrm servírujeme ještě teplý , ale chutná i studený. Přidat můžeme kopeček vanilkové zmrzliny nebo trochu šlehané smetany.
Videorecept:
https://www.youtube.com/watch?v=VxGKRrGg-Jg&list=PLrJDLdYQgaE5m81S4mQrAMM5dnmc9sgxh&index=12