Suroviny

 

drobenka:
100 g celozrnné špaldové 
mouky Nominal
70 g hnědého třtinového cukru mletého nebo
cukru moučka
70 g hrubě mletých ořechů či 
neloupaných mandlí
70 g másla
50 g jemných ovesných vloček
ČL skořice
špetka soli
ovocná složka - jablka:
500 g chutných sladkokyselých jablíček
chemicky neošetřený citrón
60 g rozinek
trochu rumu
1/2 ČL skořice
rovná PL kukuřičného škrobu
osladit podle individuální chuti, někomu
stačí cukr z drobenky a jablíček
ovocná složka - švestky:
600 g vypeckovaných švestek
1 BIO citrón (3-4 PL šťávy + kůra) - lze 
zaměnit pomerančem
1/2 - 1 PL kukuřičného škrobu
1-2 ČL skořice
1 balíček vanilkového cukru
lze přidat trochu alkoholu

Postup

Vynikajícím zákuskem například po návratu z pořádné zimní procházky, kdy příjemně promrzlí hledáme něco na zub ke kávě, je za tepla servírovaný ovocný crumble.


Pro přípravu drobenky nejprve promícháme všechny suché ingredience a ty pak prsty spojíme s máslem za vzniku drobenky - sypké hrudkovité hmoty.


Jablíčka pokrájíme na kostičky, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme citrónovou kůru. Rozinky omyjeme a pokud chceme, můžeme je do rumu namočit na několik hodin nebo rum přidáme na poslední chvíli přímo do ovocné hmoty. Všechno zahříváme v hrnci a důkladně promícháme. Případně dodáme cukr nebo jen vanilínový cukr. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené vody a vlijeme do ovocné hmoty. Dohromady vše chvíli provaříme, přidáme skořici a rozložíme na dno vymazaného plechu. Povrch posypeme připravenou drobenkou. 


Švestkovou ovocnou složku můžeme připravit za studena. Švestky pokrájíme na čtvrtky, promícháme se skořicí, vanilkovým cukrem a škrobem rozmíchaným v trošce vody. Přidáme citrónovou šťávu a strouhanou kůru a eventuelně 2-3 PL alkoholu. Dobře promíchané rovnoměrně rozložíme na dno zapékací nadoby nebo několika menších. Povrch posypeme drobenkou.


Crumble pečeme ve větší zapékací misce nebo v několika menších. Pečeme při 180°C cca 35 min.


Pokrm servírujeme ještě teplý , ale chutná i studený. Přidat můžeme kopeček vanilkové zmrzliny nebo trochu šlehané smetany.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR