250 g špaldové mouky hladké Nominal 35 g rozpuštěného másla 5 g soli |
7 g cukru 10 g čerstvého droždí 105-110 ml vlažné vody |
Posyp: mák, sezam, hrubá sůl | Lázeň: 1 l vody, 50 g jedlé sody |
Postup:
Ze surovin na recept vezmeme droždí, 1 ČL cukru, 3 ČL mouky a trochu vlažné vody. Umícháme. Vznikne kvásek, který necháme vzejít.
Do mísy připravíme mouku, sůl, roztopené máslo a zbytek cukru. Přidáme vzešlý kvásek, postupně přiléváme vlažnou vodu a mícháme. Množství vody přizpůsobíme vaznosti mouky. Nemusíme použít všechnu. Těsto důkladně prohněteme, překryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu zrát.
V hrnci si připravíme horkou louhovací lázeň z 1 litru vody, kterou přivedeme k varu a poté do ní velmi opatrně vsypeme 50 g sody.
Do misky semínka na posypání či obalení.
Těsto vyklopíme na vál. Nejprve promačkáme a vytlačíme vzniklý plyn, poté rozdělíme na rovnoměrné kousky (velikost podle své chuti). My jsme volili asi 70 g. Každý kousek trochu skulíme, válečkem rozválíme na tenčí podlouhlou placku a stočíme do rohlíku.
Rohlíky necháme chvíli odpočinout, poté vkládáme po 2-3 kusech do jemně vroucí louhovací lázně. V lázni necháme cca 30 vteřin a obracíme (plavou). Po vyjmutí z lázně neháme okapat, pak můžeme přímo "omočit" v semínkách nebo přeložit na plech vyložený pečícím papírem a posypat.
Pečeme při teplotě 240 °C asi 15 minut.
Z této várky připravíme asi 6 kusů.