Suroviny

Křehké těsto:
300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
2-3 PL pšeničné mouky hladké
180 g másla
85 g cukru moučka (můžeme
rozemlít i hnědý třtinový)
1 vejce
80 ml mléka
4-5 g kypřícího prášku
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu
Tvarohová náplň:
750 g tvarohu (2xměkký, 1xtučný)
pro zjemnění můžeme přidat
3 PL zakysané smetany
cca 130 g cukru (můžeme nahradit
medem do požadované sladkosti)
balíček vanilínového cukru
2-3 PL kaše Nomina
1 vejce
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu
kompot - broskve, meruňky
Drobenka:
150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
75 g másla
50-60 g cukru moučka
skořice

 

Postup


Ze změklého másla a ostatních ingrediencí uhněteme těsto, které necháme v chladnu alespoň 30 minut odležet. Náplň připravíme jednoduše tak, že všechny ingredience necháme v robotu důkladně promíchat. Čím bude tvaroh našlehanější, tím bude nadýchanější i náplň. 


Odleželé těsto rozválíme na tenký plát a přeneseme na vymazaný plech. Roztlačíme po celé ploše. Rovnoměrně potřeme připravenou náplní. Od nálevu okapané půlky broskví pokrájíme na menčí kostky a povrch rovnoměrně poházíme. Pokud chceme být "kreativní", můžeme půlky broskví rozkrájet příčně na kolečka. Vzniklý obrazec pak působí dojmem pánve s "volskými oky". Nakonec vše posypeme drobenkou.

Pečeme při 170 °C cca 35 minut.

Tip: Pokud chceme vařit z třtinového cukru a potřebujeme z něj moučku, spolehlivě nám ji z krystalu vyrobí běžný tříštivý mlýnek na kávu.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR