Suroviny
350 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté |
Postup
Pro přípravu velikonočního beránka můžete s úspěchem použít recept na dýňovou buchtu, dýni můžete nahradit třeba cuketou. Podle tohoto receptu připravíte mramorovaného beránka takřka klasického jen úplně celozrnného.
Celá vejce, olej a cukr třeme do hladké pěny. Pokud přidáváme vodu, třeme ji také. Podmáslí přidáváme až s moukou. Kypřící prášek promícháme s moukou a přidáme postupně do třené hmoty. Nakonec můžeme přidat např. vlašské ořechy. S chutí celozrnné špaldy se hezky doplňují.
Formu na beránka důkladně vysypeme. Nalijeme světlou část (cca 2/3 těsta). Zbytek těsta smícháme s kakaem (a můžeme přidat ještě polévkovou lžíci vody). Dolijeme do formy. Pak vidličkou nebo lžící citlivě zabořenou do těsta obě části promícháme. Přiklopíme druhou polovinou formy, kterou nezapomeneme také vysypat.
Pečeme při 150 °C asi 20 minut, pak dopékáme při 170 °C.
Vychladlého beránka můžeme samozřejmě patřičně načančat pentličkama. Pro mlsné jazýčky můžeme přelít polevou z kvalitní hořké čokolády, do které přidáme trošku másla nebo oleje. Čokoláda přestane být po vychladnutí křehká a nebude se tak lámat.